Saradnja švajcarske i srpske vojske veoma čvrsta

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja švajcarske i srpske vojske veoma čvrsta

Načelnici generalštaba Vojske Srbije i Oružanih snaga Švajcarske Konfederacije generali Ljubiša Diković i Andre Blatman sastali su se danas u Beogradu gde su poručili da je saradnja dveju država i njihovih armija veoma čvrsta i sa velikim potencijalom za dalje unapređenje.

General Diković je u izjavi novinarima istakao da Srbija i Švajcarska imaju slične koncepcijske poglede na svet i okruženje kao neutralne zemlje u odnosu na vojne saveze, ali i da imaju slično >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << organizovane vojne snage.

"To nam daje realne osnove da saradnju unapredimo kroz zajedničko delovanje i obuku, posebno naših jedinica za specijalne operacije i vojnoobaveštajne službe", rekao je Diković.

On je dodao da Švajcarska Konfederacija ima izuzetno razvijenu vojnu industriju i da je to prostor u kojem može da se zajednički nastupi.

"Postoji prostor i za unapređenje saradnje, pre svega kroz obuku u našem Centru za usavršavnje kadrova ABHO, koji ima regionalni karatker. Baza Jug, sa svojim kapacitetima, isto tako pruža uslove za obuku jedinica za učesće u multinacionalnim operacijama. I to je ono što mi u prvom redu hitnosti nudimo Oružanim snagama Švajcarske", rekao je Diković.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije podsetio je i na činjenicu da je od 2002. oko stotinu srpskih oficira završilo usavršavanje na kursevima koji se organizuju u Ženevskom centru za bezbednosnu politiku (GCSP).

"Uspostavili smo saradnju i sa Koledžom oružanih snaga Švajcarske u oblasti ljudskih resursa i ženevskim Međunarodnim centrom za humanitarno razminiranje, što je veoma bitno, imajući u vidu da u Srbiji humanitarno razminiranje još nije završeno", rekao je Diković.

On je poručio da se nada da će posle današnjih razgovora, kao i sastanka Blatmana sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, biti jasno definisano polje saradnje na obostrano zadovoljstvo švajcarske i srpske vojske.

General-potpukovnik Andre Blatman rekao je da Srbija i Švajcarska Konfederacija dele veoma čvrstu osnovu u nekoliko polja interesovanja i da ta zemlja ceni blisku saradnju kada je reč o političkom dijalogu, naročito u pogledu OEBS-a.

"Zadovoljstvo mi je što je general Diković pružio uvid u Vojsku Srbije i veoma cenim razmenu stavova po temama od zajedničkog interesa, jer su obe države zainteresovane za stabilan region", rekao je Blatman.

On je dodao da veoma ceni i učešće srpskih oficira na različitim kursevima koji su se održali u Ženevi.

"Kada imate učesnike iz različitih zemalja, to omogućava i dobru razmenu različitih stavova i gledišta, što je važno za bolje međusobno razumevanje. Ovo je prva poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Švajcarske Konfederacije Srbiji, i mogu reći posle prvih razgovora da je veoma vredna", zaključio je Blatman.

Završavajući izjave za medije, general Diković se našalio i rekao da nije bilo razgovora o rivalstvu najboljih svetskih tenisera Novaka Ðokovića i Rodžera Federera, na šta je general-potpukovnik Blatman odgovorio da to rivalstvo mora da se poštuje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.