STROJ I DEFILE Raketaši obeležavaju svoj Dan

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STROJ I DEFILE Raketaši obeležavaju svoj Dan

Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije obeležiće danas Dan jedinice. U okviru proslave, u beogradskoj kasarni "Banjica" nakon svečanog stroja i defilea, biće položeni venci na spomen-obeležje poginulim pripadnicima jedinice, najavljeno je iz te brigade.

Svečanosti će prisustvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vojske Srbije, penzionisani pripadnici jedinice, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i porodice poginulih pridanika te brigade, navedeno je u saopštenju.

Raketaši obeležavaju 24. novembar kao dan jedinice u znak sećanja na isti datum iz 1962. kada je u bivšoj Jugoslaviji formirana prva jedinica naoružana raketnim sistemom. U sastavu brigade nalazi se pet raketnih diviziona od kojih su tri samohodna diviziona raketnog sistema "kub", a dva raketnog sistema "neva". Izvršavajući zadatke u nekadašnjoj JNA, ta jedinca je više puta proglašavana za najbolju na različitim nivoima.

Tokom proleća 1999. pripadnici 250. raketne brigade, zajedno sa drugim raketnim jedinicama, učestvovali su u odbrani od NATO bombardovanja, kada su njeni pripadnici oborili i avion "F-117A". Za podnete žrtve i doprinos u odbrani zemlje, brigada je odlikovana ordenom Narodnog heroja - najvećim ratnim priznanjem, a 2004. godine Gramatom patrijarha Pavla. Negujući tradicije svih raketnih jedinica, brigada čuva uspomenu na 28 pripadnika poginulih u odbrani zemlje 1999. godine.

U okviru reforme sistema odbrane, 26. aprila 2007. brigada je preformirana i tada, pored postojećih jedinica naoružanih raketnim sistemom "neva", u sastav brigade ulaze jedinice naoružane sistemom "kub" iz Niša, Novog Sada i Kragujevca. Komanda 250. raketne brigade smeštena je u kasarni "Banjica" u Beogradu, dok su jedinice razmeštene na devet lokacija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Dan 250. raketne brigade

Izvor: B92, 24.Nov.2014

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković čestitao je pripadnicima 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Dan jedinice...Diković je u čestitki istakao da su pripadnici te brigade u proteklom periodu uspešno realizovali brojne zadatke i da su značajno doprineli izgradnji operativne sposobnosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.