Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rado ide Srbin u vojnike: 147 mladića i devojaka položilo zakletvu otadžbini

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da je u 2014. godini Vojska Srbije postigla značajne pomake u operativnoj sposobnosti i gotovosti, iako bi mnogi želeli da je svedu na nivo civilne zaštite. Gašić je danas u Leskovcu prisustvovao polaganju zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u kasarni "Vojvoda Petar Bojović", posle koje je održao konferenciju za novinare.

"Razumem mnoge koji žele da Vojska Srbije, jer su dobili takav >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zadatak, tamo negde 2016, bude civilna zaštita. Znam koliki žal nose kada vide slike sa vojne parade gde vojska ide sa očuvanim sredstvima. To je zasluga, pre svega, ovih oficira koji su sebično čuvali od tih koji su želeli da sve što je sposobno u vojsci pretope, predaju, poklone", izjavio je Gašić.

On je dodao da je najveći deo vojne imovine otuđen u periodu od 2000. do 2012. godine.

Gašić je za narednu godinu najavio veći prijem dobrovoljaca na služenje vojnog roka zbog velike zainteresovanosti mladih.

"Po interesovanju koje imamo, očekujemo da u 2015. godini imamo šest uputnih rokova i daleko veći broj vojnika na dobrovoljnom služenju", kazao je on.

Gašić se nije složio sa konstatacijom novinara da su motivi mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka stalno radno mesto u Vojsci Srbije.

"Sumnjam da je razlog ove dece dobijanje posla. Deca jako vole svoju otadžbinu. Vojska Srbije u 2014. godini pokazala koliko je sa svojim narodom i koliko je spremna da da svoje žrtve, tako da mislim da je to rezultat toga", istako je ministar odbrane.

Zamoljen da kaže na koji će način vojska sprovesti štednju u 2015. godini, ministar je rekao da je velika ušteda napravljena i u ovoj godini.

"Uštede smo napravili, pre svega, na službenim putovanjima, na velikom broju vozila koja smo isključili iz našeg voznog parka, na uštedi goriva, na jednom domaćinskom odnosu prema svakom dinaru koji dobijamo od budžeta Vlade Srbije", kazao je.

On se pohvalio i ratnim i mirnodopskim rezervama.

"Prvi put u proteklih 15 godina imamo popunjenost ratnih i mirnodopskih rezervi derivata. Sledeće godine radimo na tome da popunimo rezerve hrane", naglasio je.

Zakletvu otadžbini danas u Leskovcu položilo je 147 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, od kojih 18 devojaka.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.