Počela najveća vežba Vojske Srbije Morava 2016

Izvor: RTS, 24.Maj.2016, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela najveća vežba Vojske Srbije "Morava 2016"

Na osnovu naređenja predsednika Republike i odobrenja ministra odbrane počela je velika komandno-taktička vežba snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom "Morava 2016". U vežbi učestvuju različite jedinice, koje izvršavaju zadatke iz prve i treće misije – odbrana Srbije od napada, kao i pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda i kriznih situacija.
"Moravom 2014" obuhvaćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponentne srpske vojske, a u planu je da učestvuje i određeni broj lica iz rezervnog sastava i jedinice radne obaveze.

To praktično znači da u vežbi učestvuju jedinice Kopnene vojske roda pešadije, artiljerije, oklopne jedinice, inženjerija, jedinice veze i telekomunikacija, Vojna policija, Rečna flotila i specijalne snage.
Iz vazduhoplovstva su uključeni borbeni avioni i helikopteri, radari za osmatranje vazdušnog prostora i raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva.

Tokom višednevnih aktivnosti na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima proveravaće se sposobnosti snaga Vojske Srbije da planiraju i vode operacije odgovora na krizu u uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Komande i jedinice će izvršavati zadatke iz prve i treće misije Vojske Srbije – odbrana Srbije od vojnog napada i pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda i drugih kriznih situacija.

Tokom ovih zadataka jedinice će se na terenu susretati s nizom problema, koje će komandiri i komandanti morati da rešavaju kako bi postigli zadate ciljeve.
Najvećom vežbom od nastanka Vojske Srbije rukovodi zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, a učestvuju različite jedinice od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

Rezervni sastav prvi put učestvuje u ovako velikoj vežbi, jer se najveći broj jedinica Vojske Srbije sastoji iz aktivnog sastava, odnosno vojna lica stalno zaposlena u vojsci, i rezervnog sastava, to jest građana koji se po potrebi pozivaju na vojne vežbe.
General Draganić je aktivnostima rukovodio sa vežbovnog komandnog mesta Generalštaba u Jakovu, a vežbajuću komandu obišao je i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Iako još nema detalja, nije poznato da je Vojska Srbije poslednjih godina izvodila tako obimnu vežbu u kratkom vremenskom periodu.
Vojne vežbe su inače najbolji način da se proveri obučenost vojske, ispravnost tehnike, kao i sitem komandovanja, donošenja odluka u kriznim situacijama.
"Morava 2016" pokazaće i koliko je dobra sadašnja organizacija vojske, koliko su vojna pravila primenljiva u situacijama sličnim realnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela najveća vojna vežba Vojske Srbije Morava 2016

Izvor: Blic, 24.Maj.2016

Velika komandno-taktička vežba snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom "Morava 2016" počela je na osnovu naredjenja predsednika Srbije i odobrenja ministra odbrane, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane...Tom najvećom vežbom od nastanka Vojske Srbije rukovodi zamenik načelnika Generalštaba...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.