PROJEKAT 1.500 Sve o futurističkoj opremi za srpske VOJNIKE BUDUĆNOSTI

Izvor: Blic, 22.Mar.2017, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROJEKAT 1.500 Sve o futurističkoj opremi za srpske VOJNIKE BUDUĆNOSTI

Snage za hitno reagovanje Vojske Srbije dobiće novu, supermodernu opremu, uglavnom iz inostranstva.

Specijalci će sa novom opremom biti daleko sposobniji u noćnim borbama, pošto će biti opremljeni najmodernijom optikom.

Kako je rekao načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odbrambene tehnologije, general-major, prof. dr. Bojan Zrnić, projekat opremanja specijalaca je poznat pod imenom "1.500".

- Novi sistem naoružanja obuhvata puške sa mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << boljim nišanskim sistemima, pre svega noćnim. To je jako bitna stvar, radi se o slojevitom sistemu senzora koji noću otkriva, recimo, tenk na udaljenosti od 10 kilometara - rekao je Zrnić, i dodao da noćna oprema koja je korišćena nije zadovoljavajuća i da je vojska u mraku praktično bila slepa. Prema njegovim rečima, za potrebe Snaga za hitno reagovanje, oprema će se tražiti najviše u inostranstvu, a značajni novitet biće i pancirna zaštita.

- Radi se o velikim izmenama, umesto pancirnih prsluka biće nabavljeni nosači ploče, pošto su prsluci glomazni - dodaje Zrnić, koji je na seminaru Vojske Srbije u Zrenjaninu kazao i da ta oprema treba hitno da se nabavi.

Srpski vojnici mogu da očekuju još jedan tehnološki iskorak, a to je nova puška koju proizvodi "Zastava" i koja do sada u javnosti nije mnogo pominjana. Prema Zrnićevim rečima, radi se o modularnoj pušci s izmenjivim cevima koja može da koristi kalibar 7,62 milimetra, ali i kalibar 6,5, poznatiji kao "grendel", o kome se u svetu mnogo govori.

- "Zastavina" puška je gotova, završena su ispitivanja, zajedno s drugom opremom biće predstavljena u Tehničkom centru u Nikincima sledeće nedelje - kaže Zrnić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je ovakva nabavka opreme za scpecijalce urađena na realnim procenama.

- To iziskuje ulaganja, ali su sposobnost za osmatranje i dejstva noću izuzetno važni. Promena kod nas praktično nije bilo decenijama, a vojska je sa mogućnostima noćnih dejstava stala u osamdesetim godinama prošlog veka - navodi Radić.

Kako kaže, modernizovanje pancira, padobranske i ronilačke opreme vrlo je važno.

Radić smatra da sa puškama kalibra "grendel" treba sačekati jer još nijedna vojska u svetu nije prešla na taj kalibar i treba videti šta će drugi uraditi.

Novine u opremi

Puška sa dva kalibra

Uvođenje nove puške koja će imati izmenjivu cev i moći da koristi municiju kalibra 6,5 milimetara, ali i municiju 7,65 milimetara. Kalibar 6,5m poznat kao "grendel", mogao bi da bude najveći novitet. Municiju "grednel" sada u SAD, Finskoj i u još u nekoliko zemlja koriste lovci, a istraživanja su pokazala da on ima manji trzaj i bolju zaustavnu moć na većim daljinama, što omogućuje veću preciznost. Nova puška "Zastave" ostaće bazirana na "kalašnjikovu".

Optika

Nova noćna optika, umesto dosadašnje detekcije na tri kilometra, produžiće pogled naše vojske za čak sedam kilometara te će noću videti do deset kilometara.

Padobrani i ronioci

Specijalci će moći da se pohvale i novom padobranskom opremom, kao i opremom za ronjenje. Iako nema detalja o kakvim padobranima se radi, indikativno je to što se pripadnici operativnih jedinica specijalne namene Vojske Srbije i specijalnih snaga Belorusije obučavaju u padobranskom centru Vazdušno-desantnih snaga Rusije u Rjazanju. Oni će tamo upoznati ruski padobran "arbaljet-2" koji omogućava skokove padobranaca sa dodatnim kontejnerom teškim do 50 kilograma, pa je moguće da bude nabavljen upravo takav padobran.

Pancir

Nova pancirna zaštita poznata je kao "taktički kerijer". Njega odlikuje manja težina, veća udobnost i bolje raspoređena težina. On se brzo oblači i svlači, a sa balističkim dodacima formira se pancir. Takođe na njega se mogu postaviti i dodatne pregrade za opremu i municiju.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.