PARADA: Vojska Srbije maršira ispred Palate Srbija?

Izvor: Kurir, 01.Okt.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARADA: Vojska Srbije maršira ispred Palate Srbija?

Gašić je podsetio da je poslednja velika vojna parada u Beogradu održana u maju 1985. godine

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da su pripreme za vojnu paradu u toku i da će u njoj učestvovati svi rodovi Vojske Srbije, a da se kao moguća lokacija prikazivanja razmatra plato ispred Palate Srbija.

"Vrše se izviđanja lokacije ispred Palate Srbija, jer želimo da Beograđanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tog dana omogućimo da normalno funkcionišu, a da iz svih krajeva Srbije građani mogu da dođu i pogledaju paradu", rekao je Gašić.

On je dodao da će na paradi učestvovati svi rodovi Vojske Srbije u širem spektru nego što je bilo u Užicu ili Kruševcu.

Gašić je naveo da je poslednja velika vojna parada u Beogradu održana u maju 1985. godine i da je vojska u sklopu priprema 70 godina oslobođenja Beograda i 100 godina od početka Prvog svetskog rata ušla u pripreme za obeležavanje oktobarskih svečanosti.

Prema njegovim rečima, želja je da se tog dana prikaže šta je vojska u poslednje dve i po godine učinila u pogledu modernizacije, obuke, a biće prikazana i namenska industrija.

Ministar odbrane je naglasio da će na vojnu paradu, povodom obeležavanja 70 godina od oslobađanja Beograda i 100 godina Prvog svetskog rata biti pozvani svi saveznici Srpske i tada Jugoslovenske vojske iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i da će biti prisutne sve zastave koje su oslobodile Beograd."Time želimo da odamo počast svima koji su učestvovali u oslobađanju Beograda", naglasio je ministar odbrane.

Na pitanje da li će iz Brisela stići kritike da se Srbija približava Rusiji, on je rekao da je Srbija izabrala i donela skupštinsku odluku da je vojno neutralna država."Zajedničkim vežbama sa NATO Srbija je pokazala da je pouzdan i predvidiv partner. To ne znači da Srbija ide ka NATO. Srbija ima zajedničke vojne vežbe i sa drugim zemljama, sa Mađarskom, Rumunijom, Rusijom, sa svima sa kojima ima potpisane vojne ugovore", rekao je ministar odbrane.

Govoreći o pružanju pomoći Vojske Srbije poplavljenim područjima, Gašić je rekao da očekuje da će te aktivnosti biti završene u narednih desetak dana, a da će nakon toga građanima moći da pomažu druga preduzeća.

Gašeć nije želeo da komentariše da li se u obnovi moglo brže i više, ali je podsetio da je prvi put donet zakon kako ne bi moglo doći do nekih zloupotreba."Fizička pomoć građanima od strane Vojske Srbije nije kasnila ni trenutak. Naša pešadijska i inženjerska jedinica je 24 sata na terenu, od jutra do mraka", rekao je Gašić.

Ministar odbrane je ponovio da je i vojska uključena u rasvetljavanje incidenta u kome je pretučen brat premijera Aleksandra Vučića i dodao da se neće izjašnjavati o tome dok se istraga ne završi.

(Tanjug/RTS)
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.