PAD HELIKOPTERA Poslednje reči pilota: Ljudi, vidi li iko pistu?

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAD HELIKOPTERA Poslednje reči pilota: Ljudi, vidi li iko pistu?

"Ljudi, vidi li iko pistu? Moramo u penjanje!" Ovo su poslednje reči pilota Omera Mehića, zabeležene svega nekoliko sekundi pre nego što se helikopter Vojske Srbije srušio.

U izveštaju tehničke komisije Komande Vazduhoplovstva i PVO na 500 stranica, do detalja su opisani poslednji trenuci drame koja se odvijala nad Beogradom, kada je 13. marta helikopter “Mi-17″ Vojske Srbije pao nedaleko od piste >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Aerodroma “Nikola Tesla”. Takođe, ovaj dokument obuhvata sve tehničke i proceduralne elemente kobnog leta, pišu “Novosti”.

U nalazu uzroka tragedije koja je odnela 7 života, navodi se da je vojni helikopter koji je poslat na spasilački zadatak transporta bolesne bebe iz Novog Pazara bio potpuno ispravan, a pravila letenja i lanac komandovanja su ispoštovani.

Utvrđene su i neke nepravilnosti, kao što su na primer: Zbog hitnosti zadatka o akciji spasavanja nije bio unapred obavešten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kome je za operaciju javljeno tokom leta.

Prema nalazu veštaka, vremenski uslovi tokom leta nad Srbijom tragične noći bili su složeni, ali nisu bili presudni za tragediju. Pilot Mehić je uradio sve po proceduri, a nedostatak goriva je isključen, jer je utvrđeno da je u trenutku pada u tankovima bilo 650 litara, što je dovoljno za još sat i 15 minuta leta.

Kako stoji u izveštaju, neposredno pre pada Mehić je komunicirao s kontrolorom leta, koji mu je rekao da je na pragu piste i da slobodno može da sleti.

Ali kada je počeo da se spušta promenio je ton rekavši "Ne vidim pistu, ne vidim je" i ponovo je krenuo da se diže.

- Na pisti ste. Spuštajte se slobodno - ponovio mu je operater nekoliko trenutaka kasnije.

Zatim Mehić ponovo pokušava da s eprizemlji, ali kako ne vidi pistu i kako mu posada ne odgovara da je vidi, odlučuje da se digne još jednom.

- Idemo u penjanje! - izgovara major Mehić i naglo podiže helikopter.

Letelica ubrzava i dostiže visinu od 250 metara. To naglo uspinjanje i ubrzanje letelicu prvo zanosi na levu stranu, pa je naglo okreće na desni bok. U sledećem trenutku helikopter posustaje i usperava se ka tlu.

Tok drame:

18:00 časova – Sanitet sa bebom zarobljen kod Bogutovca

19:15 – Doneta odluka o vazdušnom transportu

19:30 – Vojska primila zahtev za pomoć

20:15 – Poletanje helikoptera sa aerodroma Batajnica

21:15 – Sletanje u krugu kasarne u Raški

21:25 – Transport poleće ka Beogradu

22:15 – Dva neuspešna sletanja na surčinsku pistu

22:31 – Pad helikoptera između auto-puta

02:00 – Pronađena olupina helikoptera

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.