Odbačena prijava protiv Gašića

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačena prijava protiv Gašića

Krivična prijava protiv ministra odbrane Bratislava Gašića za diskriminaciju transrodne penzionerke majora Vojske Srbije je odbačena, piše “Danas“.

Kako beogradski medij saznaje, Više javno tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu koju su krajem januara podneli major Helena (M.V) i Udruženje građana “Egal“.

U dopisu rešenja piše da zamenica javnog tužioca Tanja Vukićević u obrazloženju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi da “ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno navedeno krivično delo niti bilo koje drugo delo koje se goni po službenoj dužnosti”.

U rešenju stoji da podnosioci krivične prijave mogu u roku od osam dana da podnesu prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu.

Na pitanje da prokomentariše odluku Višeg javnog tužilaštva, ministar Gašić je rekao da nema komentar.

“Helena i 'Egal' će podneti prigovor i nastaviti borbu protiv diskriminacije, jer je svima jasno da je naredbom o penzionisanju prekršen član 21 Ustava Srbije kojim se zabranjuje diskriminacija po bilo kom osnovu“, kaže za "Danas" predsednica “Egala” Vesna Zorić.

Ona ukazuje da je krivična prijava protiv Gašića podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu na osnovu “rasne i druge diskriminacije” i dodaje da je nejasno kako je “tako brzo” prijavu preuzelo Više javno tužilaštvo i donelo odluku.

U “Egalu” podsećaju da je osnov diskriminacije rodni identitet, jer je nadležna komisija utvrdila da je Helena (M. V.) "sa psihijatrijske strane sposobna za profesionalnu vojnu službu", ali je ministar odbrane naredio 22. oktobra 2014. da se Helena penzioniše, jer joj je "ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled VS".

“Moja obaveza kao oficira Vojske Srbije i građanke Srbije je da branim zakon, čast i ugled, kako svoju tako i Vojske i neću odustati od toga. Ova krivična prijava je tek drugi korak u mojoj borbi koja će, nadam se, inspirisati i druge ponižene i uvređene da se bore za sebe i svoja prava“, rekla je Helena kada je podneta krivična prijava.

Inače, čim je njena priča dospela u javnost, Gašić je negirao da u vojsci postoji diskriminacija. On se tada javno izvinio Heleni zbog, kako je rekao, administrativne greške u rešenju o njenom penzionisanju. Ministar je naveo i da će se lično izviniti majorki, ali do toga nije došlo.

“U slučaju majora za kojeg se tvrdi da je penzionisan jer je transrodna osoba, želim da naglasim da je jedini razlog zbog kojeg se to dogodilo činjenica da je navršio 20 godina radnog staža i da su potrebe službe zahtevale njegov prestanak“, rekao je tada Gašić.

Međutim, kasnije je izjavio da se protiv vojske vodi “orkestrirana kampanja”, čiji je krajnji cilj napad na premijera Aleksandra Vučića, te je u objašnjenju naveo da je deo tih interesnih krugova i transrodna majorka Helena.

"To što smo penzionisali osobu koja ima prijave za prostituciju spada u diskriminaciju?", upitao je tada Gašić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odbačena prijava protiv Gašića

Izvor: Mondo, 06.Mar.2015

Krivična prijava protiv ministra odbrane Bratislava Gašića za diskriminaciju transrodne penzionerke majora Vojske Srbije je odbačena...Foto: Beta/Miloš Miškov..Kako saznaje "Danas", Više javno tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu koju su krajem januara podneli major Helena (M.V) i Udruženje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.