Obeležavanje Dana Vojske Srbije

Izvor: B92, 23.Apr.2016, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana Vojske Srbije

Beograd -- Vojska Srbije obeležiće svoj praznik u znak sećanja na dan kada je 1815. na pravoslavni praznik Cveti, u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka.

Dan Vojske Srbije se proslavlja manifestacijama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u zemlji i svečanostima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu.

Tokom obeležavanja Dana VS uručena su odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izvedena je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počasna artiljerijska paljba, kao i promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde u Beogradu i Vojnog orkestra u Nišu, a u Vojnom muzeju na Kalemegdanu postavljena je izložba "Povlačenje preko Albanije i boravak na Krfu".

Pripadnicima Ministarstva odbrane i VS biće dodeljene godišnje nagrade za najbolji naučno-istraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad dok će na Spomenik neznanom junaku na Avali i u Takov u kod Gornjeg Milanovca biti položeni venci.

Centralna proslava Dana Vojske Srbije i Dana pobede nad fašizmom biće organizovana 9. maja u Zrenjaninu i tom prilikom, jedinice VS izvešće pešadijski defile centralnim gradskim ulicama dok će avijacija izvršiti prelet iznad Zrenjanina.

Tokom Drugog srpskog ustanka upostavljena je prva stajaća vojska, koja je boravila u kasarnama i primala platu, kao i Garda koju je činilo 76 mladića "po stasu i izgledu" iz najboljih seoskih kuća.

Vojni rok prvih regruta srpske regularne vojske trajao je deset godina, a jedinice su bile uređene po ugledu na tadašnju austrijsku vojsku.

Vojska Srbije obeležava 23. april kao svoj Dan od 2012. godine, dok se pre toga kao Dan vojske slavio 15. februar, u znak sećanja na 1804. godinu i početak Prvog srpskog ustanka, kao i na 1835. godinu kada je usvojen Sretenjski ustav.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan Vojske Srbije

Izvor: RTS, 23.Apr.2016

U znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka 23. aprila 1815. godine danas se obeležava Dan Vojske Srbije. Iako vojnički nije značajan Drugi srpski ustanak označio je prekretnicu u formiranju moderne srpske države, a time i vojske. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.