Novo oružje i novi kalibar za Vojsku Srbije

Izvor: RTS, 01.Okt.2016, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo oružje i novi kalibar za Vojsku Srbije

Na vojnim poligonima uveliko se testiraju nove puške, puškomitraljezi i snajperske puške za potrebe Vojske Srbije. Oružje proizvodi "Zastava oružje" iz Kragujevca, a municiju u novom kalibru 6,5 milimetara "grendel" – "Prvi partizan" iz Užica. Najveća novina je isti kalibar za automatsku pušku, puškomitraljez i snajper, u odnosu na postojeća četiri kalibra u VS.
Veliku pažnju stručne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javnosti privukla je informacija da Vojska Srbije testira novo oružje u novom kalibru 6,5 milimetara "grendel". Srbija prva testira "grendel" za vojsku, dok u SAD, Finskoj još i nekoliko zemalja ovaj metak koriste lovci.

Ideja konstruktora i vojnih planera jeste unapređenje vatrene sposobnosti pešadije i specijalnih jedinica Vojske Srbije izborom novog metka koji će biti precizniji, imati manji trzaj i bolju zaustavnu moć na većim daljinama.
Postojeća rešenja i testiranja uvek pokažu da aktuelna municija koja se koristi u svetu – sovjetski meci od 7,62 h 39 mm, ruski meci od 5,45 h 39 i 7,62 h 54 mm, NATO meci od 5,56 h 45 i 7,62 h 51 mm – uvek ima najmanje jedan nedostatak. Ukoliko je zaustavna moć velika, trzaj je prejak, a ukoliko je trzaj oružja manji, manja je i zaustavna moć na većim daljinama.
Nije zanemariva ni činjenica da se u istom kalibru, 6,5 milimetara "grendel", za Vojsku Srbije konstruišu automatske puške, puškomitraljezi i snajperske puške, a ni podatak da će automatske puške biti modularne, odnosno da će moći da koriste dva kalibra.
Da podsetimo, Vojska Srbije u pešadijskim jedinicama na nivou voda (do 40 ljudi) koristi kalibre od 7,62 h 39 i 5,56 h 45 milimetara za automatske puške, 7,62 h 54 milimetara za puškomitraljeze i mitraljeze, i 7,9 h 57 milimetara za snajperske puške.
Novim rešenjima se stvara jedan kalibar za ceo pešadijski vod, što u velikoj meri olakšava logistiku i održavanje oružja. Takođe, novo oružje koristi pouzdani sistem rada "kalašnjikov", koji se u našoj vojsci neprekidno koristi gotovo pola veka.
Iskustva iz ratova
Ratovi vođeni u 21. veku pokazali su da zaraćene snage najčešće ne prilaze jedne drugima već se pešadija "bije" sa neprijateljem sa 500 ili više metara udaljenosti.

Treba pomenuti i činjenicu da se sve više koriste šlemovi i panciri, što zahteva oružje koje i na daljinama od 500 metara ima veliku zaustavnu moć, a što je nedostatak postojećih automatskih pušaka i puškomitraljeza.
Zbog toga je još od američke intervencije u Avganistanu 2001. godine počela potraga za novim kalibrom, a u trci učestvuju meci 6,5 milimetara "grendel" i 6,8 milimetara "remington".
Američka Komanda za specijalne operacije je raspisala konkurs za izradu modularne automatske puške koja bi imala dva kalibra, "remington" od 6,8 i 7,62 ili 5,56 milimetara, a mogli bi da se menjaju cev i okvir puške.

Vođeni tom idejom, stručnjaci Vojske Srbije i domaćih firmi namenske industrije su nedavno počeli da rade na razvoju modularne puške, koja, osim zamene cevi i okvira, ima gotovo isti sklop naoružanja kao postojeće puške – što će u velikoj meri skratiti put do uvođenja u upotrebu.
Novo oružje ima i savremene optičke, laserske i optičko-elektronske uređaje, za gađanje ciljeva danju, noću i u lošim vremenskim uslovima. Proizvođači su domaće firme "Sova najt vižn", "Teleoptik" i "Senzor infiz".
Šta su pokazala ispitivanja
Dosadašnja ispitivanja na poligonima Vojske Srbije su pokazala da metak 6,5 milimetara "grendel" na daljinama od 500 metara ima duplo jaču zaustavnu moć od metka 7,62 h 39 milimetara, i za 30 do 40 odsto od metka 5,56 h 45 NATO.
Takođe, metak "grendel" ima manji trzaj i omogućava bolju kontrolu rafalne paljbe, čak i za ljude slabije telesne konstitucije.
Vojska, osim novog, testira i naoružanje koje se već koristi kako bi se uočile razlike, prednosti i nedostaci. Testira se ukupno 14 tipova naoružanja.
Kod novih pušaka masovno se koristi specijalna plastika za izradu obloge cevi, kundaka, pištoljskog rukohvata, a sve to proizvodi "Prva petoletka – namenska" iz Trstenika.
Metak "grendel" prkosi i prirodnim zakonima, jer ima veoma položenu putanju od trenutka kada izađe iz cevi.

Amerikanci su na testiranju novog zrna zaključili da prilikom nišanjenja cilja na daljini od 600 metara "grendel" pravi putanju visoku 1,2 metara kada se gađa iz automatske puške, i 1,07 metara kada je ispaljen iz snajpera.
To znači da oružje može da pogodi cilj veličine čoveka ili manjeg vozila, bez podešavanja nišana (koji se na većini pušaka podešava po podeocima od po 100 metara), na svim daljinama od nula do 600 metara.
Srbija, kao i mnoge zemlje sveta, radi na poboljšanju pešadijskog naoružanja, a činjenica da su domaće firme i stručnjaci izabrali metak tipa "grendel", kome još niko u svetu nije našao manu, navodi na zaključak da će Vojska Srbije u budućnosti imati veoma dobro i pozdano oružje.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VOJSKA SRBIJE: Testira se novo, modernije oružje

Izvor: Blic, 01.Okt.2016

Na vojnim poligonima uveliko se testiraju nove puške, puškomitraljezi i snajperske puške za potrebe Vojske Srbije, a dok oružje proizvodi "Zastava oružje" iz Kragujevca, municiju u novom kalibru 6,5 milimetara "grendel" pravi "Prvi partizan" iz Užica...Kako prenosi RTS, najveća novina je isti...

Nastavak na Blic...

Srbija testira novo oružje: Puškomitraljezi, snajperi...

Izvor: Vesti-online.com, 01.Okt.2016

Na vojnim poligonima uveliko se testiraju nove puške, puškomitraljezi i snajperske puške za potrebe Vojske Srbije...Dok oružje proizvodi "Zastava oružje" iz Kragujevca, municiju u novom kalibru 6,5 milimetara "grendel" pravi "Prvi partizan" iz Užica, piše RTS, a prenosi Tanjug...Najveća novina...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.