Nikinci: Ispitivanje modernizovanog streljačkog naoružanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikinci: Ispitivanje modernizovanog streljačkog naoružanja

Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je vojni poligon Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima, gde je informisan o rezultatima postignutim tokom uporednog ispitivanja novog i modernizovanog streljačkog naoružanja, sprovedenog gađanjem iz 14 tipova oružja različitog kalibra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Unapređenje efikasnosti streljačke vatre jedinica Vojske Srbije predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan od prioriteta Ministarstva odbrane", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Tokom ispitivanja novog i modernizovanog domaćeg streljačkog naoružanja i onog na upotrebi u jedinicama Vojske želimo da sagledamo efikasnost poboljšanja sistema oružja, optoelektronskog i nišanskog sistema, sistema municije i određenih ergonomskih karakteristika i da se, na osnovu toga opredelimo za optimalni model opremanja kako specijalnih tako i ostalih jedinica streljačkim naoružanjem i municijom, dodao je Miloradović.

Prema njegovim rečima, dosadašnja gađanja preliminarno su pokazala da su neki od ciljeva postignuti.

Novo i modernizovano streljačko oružje iz proizvodnog programa Zastava oružja, sa novim sistemom municije i kvalitetnijim ergonomskim karakteristikama, opremljeno je i novom generacijom optoelektronskih i nišanskih sistema proizvedenih u Teleoptik žiroskopima, Senzor Infizu i Sovi, dok novu generaciju municije koju koriste proizvodi užički Prvi partizan, dodaje se u saopštenju.

U uporednom ispitivanju modernizovane automatske puške 7,62 mm i 5,56 mm, nove familije automatskih snajperskih pušaka i puškomitraljeza 6,5 mm Grendel, modernizovane snajperske puške 7,62 mm Lapua i novih, modernizovanih pištolja, gađanjem ciljeva na rastojanjima od 25 do 1800 metara, pored konstruktora i proizvođača, učestvuju i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, kao najefikasniji i najkompetentniji njihovi korisnici.

U Upravi za odbrambene tehnologije i Tehničkom opitnom centru saznajemo da će ispitivanja trajati još nekoliko dana, a zatim će se, na osnovu sprovedenih analiza postignutih rezultata, doneti zaključci o dostignutom nivou povećanja efikasnosti novog i modernizovanog streljačkog naoružanja i municije, ističe se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska Srbije ispituje efikasnost novog streljačkog oružja

Izvor: Večernje novosti, 30.Jul.2016

Ministar Zoran Đorđević obišao je vojni poligon Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima i informisan o rezultatima uporednog ispitivanja novog i modernizovanog streljačkog naoružanja Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je vojni poligon Centra za...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.