Najniži vojni budžet od početka ekonomske krize

Izvor: Blic, 02.Jan.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najniži vojni budžet od početka ekonomske krize

Vojni budžet Srbije u 2015. godini iznosiće oko 56 milijardi dinara, odnosno oko 560 miliona američkih dolara, što je najmanja izdvojena suma za funkcionisanje oružanih snaga još od početka svetske ekonomske krize 2008. godine.

Te 2008. godine za funkcionisanje Ministarstva odbrane i vojske izdvojeno je, sada gotovo astronomskih, milijardu i dve stotine miliona američkih dolara, ali treba napomenuti da je u to vreme gotovo četvrtina vojnog budžeta odlazila na vojne penzije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čija je isplata tri godine kasnije prešla u nadležnost civilnog Fonda PIO.

Naredne tri godine vojni budžet se svake godine "topio" za u proseku 100 miliona dolara, da bi se, izlaskom vojnih penzija iz obračuna, ustalio na nekih 650 miliona dolara.

Izuzetak je bila prošla 2014. godina kada je vojska sa oko 60 milijardi dinara, zbog kursnih razlika i nižeg kursa dolara, imala na raspolaganju oko 715 miliona dolara.

Ove godine Vojska na raspolaganju ima pet milijardi dinara manje, ali je zbog skoka kursa dolara u medjuvremenu taj iznos na godišnjem nivou u američkoj valuti niži za čak 165 miliona.

Ministar odbrane Bratislav Gašić nedavno je rekao da će vojni budžet u 2015. godini u apsolutnom iznosu zaista biti manji od onog iz 2014. godine, ali da su zlonamerne optužbe da će vojska imati manje para na raspolaganju jer će od ove godine Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika biti izdvojen iz sistema.

Njegov optimizam ne deli vojni analitičar Aleksandar Radić koji smatra da će suma izdvojena za sistem odbrane biti dovoljna samo za čisto preživljavanje a da će veliki napor biti potreban čak i da se održi nivo obuke iz prethodnih godina.

- Sa budžetom u stalnom opadanju nema novca da se pokrenu bilo kakve ozbiljne nabavke neophodnih krupnih borbenih sistema kao što su avioni ili helikopteri. Vojska je u protekloj dekadi imala mnogo više para na raspolaganju, pa su nabavke i tada ostale nedorečene. Zapravo, to je problem koji se ne rešava već 25 godina - rekao je Radić agenciji Beta.

Radić je rekao da, uprkos smanjenju budžeta, vojska neće morati da se bilo čega odrekne jer nikakvih planova za ozbiljne nabavke nije ni bilo.

- Biće para za plate i obuku, manje-više, kao i do sada. Jedino za šta će biti novca, to je priprema i odlazak u mirovne misije jer učešće u tim operacijama stvara za državu političku referencu - rekao je Radić.

Prema njegovoj oceni, iznos vojnog budžeta za 2015. godinu pokazuje da oružane snage, naprosto, nisu prioritet ni državi ni vladi.

- Nekoliko dana pre Nove godine objavljen je ukaz o obimnim kadrovskim promenama u vrhu vojske. Niko od medija se time nije bavio, što ukazuje da vojska više nije interesantna. Vlada ima drugih problema i vojsku doživljava samo kao sredstvo za javnu promociju kada dodje do poplava i snežnih padavina a marginalizuje je kada dodje do raspodele novca - ocenio je Radić.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Penzija,   Isplata penzije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najniži vojni budžet od početka ekonomske krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2015

Vojni budžet Srbije u 2015. godini iznosiće oko 56 milijardi dinara, odnosno oko 560 miliona američkih dolara, što je najmanja izdvojena suma za funkcionisanje oružanih snaga još od početka svetske ekonomske krize 2008. godine...Te 2008. godine za funkcionisanje Ministarstva odbrane i vojske izdvojeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.