Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Zagrebu

Izvor: Blic, 23.Jul.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Zagrebu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-pukovnik Ljubiša Diković, koji boravi u poseti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Hrvatske, danas je u Zagrebu sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem razgovarao o bilateralnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji koja je obostrano ocenjena dobrom.

Kako je saopšteno je iz Josipovićevog kabineta, Josipović je naglasio da će Hrvatska dati podršku državama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u okruženju, uključivši i Srbiji, na njihovom putu ka članstvu u evroatlantskim političkim i bezbednosnim organizacijama.

Razgovaralo se i o mogućnostima proširenja postojeće saradnje, prvenstveno kad je reč o razmeni znanja i iskustava vezanih uz učešće u međunarodnim mirovnim misijama, borbenim grupama EU i u području međunarodne vojne obuke i obrazovanja.

Josipović je čestitao Srbiji na dobijanju kandidatskog statusa za EU i naglasio da je proces pristupnih pregovora za članstvo u EU zahtevan, ali s druge strane ti napori rezultiraju visoko vrednim postignućima i dostizanjem visokih demokratskih standarda, navodi se u saopštenju. Diković, koji u Hrvatskoj boravi u službenoj bilateralnoj poseti načelniku Glavnog štaba Oružanih snaga RH general-pukovniku Dragi Lovriću, danas je održao i službeni sastanak sa zamenicom ministra odbrane Višnjom Tafrom.

Na sastanku se razgovaralo o odbrambenoj saradnji dveju država, jačanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i o razmeni mišljenja po pitanju učešća u međunarodnim vojnim i mirovnim operacijama, navodi se u saopštenju ministarstva.

Zamenica ministra odbrane naglasila je dosadašnju dobru bilateralnu odbrambenu saradnju i izrazila želju da se ona nastavi i u budućnosti i da Srbija zadrži evropski smer nakon skorašnjeg formiranja nove vlade.

- Zavisno o finansijskim uslovima, Hrvatska je otvorena za proširenje bilateralne saradnje, a plan bilateralne vojne saradnje za 2012. realizuje se vrlo dobro. Ove godine otvoreno je i novo područje u okviru saradnje dve rečne flotile - rekla je Tafra.

Ona je naglasila da Hrvatska polazi od činjenice da je jačanje dobrosusedskih odnosa u regionu osnovni preduslov za ostvarivanje trajne bezbednosti i održive stabilnosti i saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Uz čestitke dobijanju kandidatskog statusa Srbije za EU, Tafra je izrazila nadu da će nova vlada Srbije nastaviti započete reforme na putu u EU.

- Upravo bi status zemlje kandidata EU trebalo da pojača napore Srbije za nastavak tih reformi s ciljem dobijanja zelenog svetla za početak pristupnih pregovora - rekla je Tafra i dodala da je Hrvatska u tom kontekstu voljna pružiti pomoć Srbiji kroz prenošenje svojih iskustava u sprovođenju reformi.

- Hrvatska će ostati predana gradnji otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa Srbijom s ciljem održavanja stabilnosti, bezbednosti i mira u regionu. U svetlu tih nastojanja, Hrvatska nema nameru unositi bilateralna pitanja u proces pregovora susednih zemalja s Evropskom unijom - rekla je Tafra.

Diković je rekao da se politika stalnog unapređenja regionalne saradnje Srbije neće menjati, bez obzira na skorašnje političke kadrovske promene u izvršnoj vlasti i na nivou sistema odbrane.

- Srbija i dalje vidi zajedničku budućnost zemalja u regionu, baziranu na dobroj bilateralnoj saradnji sa svakom susednom zemljom - kazao je Diković.

On je s Lovrićem razgovarao o mogućnosti učešća pripadnika Vojske Srbije u borbenim grupama EU, kao i o svim mogućim modalitetima odbrambene saradnje, čemu značajan podstrek daje Sporazum o saradnji na području odbrane koji su Hrvatska i Srbija potpisale 2010. godine.

Diković je naglasio da je ambicija Srbije stalno prisustvo u mirovnim misijama UN kroz koje se do kraja 2013. godine planira angažovanje oko 600 ljudi.

Obe strane složile su se da bilateralnu saradnju ubuduće treba jačati na polju odbrambene industrije. U tom smislu načelno je dogovoreno da tim stručnjaka sagleda modalitete zajedničkog nastupa prema trećim zemljama, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti: Diković: Udar na Vojsku kao stabilnu institucuiju Ljubiša Diković novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, oficir za najteže zadatke

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.