Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: MIG 21 suvišan za potrebe vojske

Avion MiG 21 koji je kao muzejski eksponat postavljen u Kruševcu, jedan je od 50 vazduhoplova koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dodelili lokalnim samoupravama, školama, aero klubovima i drugim organizacijama, a kojima je istekao vek upotrebe, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Povodom medijskih navoda da je ministar odbrane Bratislav Gašić "bez plaćanja i zaobilaznim putem" prisvojio državni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << avion, Ministarstvo je u saopštenju preciziralo da je reč o vazduhoplovu koji se nalazi u statusu "suvišan za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije".

"Ukazujemo i na činjenicu da su sve odluke nadležnih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, da se jedan od suvišnih aviona prevede u muzejski eksponat i dodeli gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje, na zahtev lokalne samouprave, dostupne u Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva (JRV)", navodi se u saopštenju.

Lokalna samouprava grada Kruševca se 2012. godine, kada je gradonačelnik bio Bratislav Gašić, obratila Ministarstvu odbrane zahtevom za dodelu rashodovanog aviona, koji bi bio postavljen na posebno uređenoj lokaciji, u cilju negovanja tradicija Vojske Srbije i poštovanja žrtava palih za slobodu.

Nadležne organizacione jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije donele su odluku da se jedan od suvišnih aviona dodeli gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje.

"Rešenjem nadležnog organa Ministarstva odbrane definisano je da se avion MiG-21 prevede u muzejski eksponat (što podrazumeva demontiranje motora, unutrašnjih agregata i opreme, farbanje i označavanje) i dodeli Muzeju JRV, u skladu sa propisanom procedurom. Ovako pripremljeni eksponat ugovorom je privremeno dodeljen gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje, ali ostaje u vlasništvu Muzeja JRV", navodi se uz saopštenju.

Dodaje se da je troškove prevođenja rashodovanog aviona u muzejski eksponat, transporta eksponata do Kruševca i postavljanja aviona na postament, u iznosu od oko 1,2 miliona dinara, snosila lokalna samouprava grada Kruševca, bez angažovanja finansijskih sredstava Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Muzej JRV ima ugovornu obavezu da periodično kontroliše stanje eksponata, a u slučaju da se ustanovi da čuvalac ne poštuje odredbe ugovora o održavanju i zaštiti, eksponat će biti vraćen u muzej o trošku grada Kruševca, navodi Ministarstvo odbrane.

Kako se dodaje, pojedine lokalne samouprave, škole i druge organizacije koje su dobijale rashodovane avione na čuvanje, nisu adekvatno održavani, zbog čega je odlučeno da se avion ne dodeljuje gradu Kruševcu na čuvanje trajno, već privremeno.

"Vreme trajanja čuvanja biće sve dok korisnik pravilno održava i obezbeđuje dodeljeno sredstvo", ističe se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MIG 21 suvišan za potrebe Vojske Srbije

Izvor: Mondo, 30.Maj.2015

Avion MiG 21 koji je kao muzejski eksponat postavljen u Kruševcu, jedan je od 50 vazduhoplova koji je Vojska Srbije dodelila lokalnim samoupravama, školama, aero klubovima i drugim organizacijama, a kojima je istekao vek upotrebe...Foto: screenshot/youtube..Povodom medijskih navoda da je ministar odbrane...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.