Migovi ponovo lete

Izvor: RTS, 02.Sep.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Migovi" ponovo lete

Avioni "mig-29" vojnog vazduhoplovstva ponovo lete zahvaljujući akumulatorima koje je Srbiji donirala Rusija. U spremnost i obučenost pilota na aerodromu Batajnica uverio se i ministar odbrane Bratislav Gašić. Ističe da se nije odustalo od nabavke novih aviona.

Bratislav Gašić je pred poletanje jednog aviona "mig-29" pregledao letelicu, a nakon toga u vazduhu su demonstrirane sposobnosti te vrste letelica.

Zbog problema sa akumulatorima koji su posebno značajni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za bezbednost, avioni "mig-29" nisu leteli jedno vreme, a problem je rešen zahvaljujući donaciji Ruske Federacije.

Piloti koji dežuraju u sistemu protivvazduhoplovne odbrane, naviknuti na materijalne probleme, nastavili su s trenažnim letovima čim su avioni ponovo osposobljeni. Na "migu 29" leteo je potpukovnik Aleksandar Piposki.

"I pored nestašice rezervnih delova i goriva, nekako smo uvek iznalazili rešenja da pilot, kao jedna od najjačih karika koja postoji u tom sistemu da ne bude ugrožen", ističe Piposki.

Dok su migovi tri meseca bili prizemljeni nebo nad Srbijom štitili su raketni sistemi PVO i drugi avioni.

"I pored svih problema sa kojima se susreće naše vazduhoplovstvo nismo bili ni u jednom momentu bez kontole vazdušnog prostora", napomenuo je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

Gašić i Diković pratili su let tog aviona preko radarskih sistema.

Tom prilikom ministar Gašić je istakao da, bez obzira na restriktivno finansiranje, Vojska Srbije uspeva da tehniku održi na visokom nivou, čuvajući bezbednost i obavljajući u kontinuitetu obuku pilota.

"Dugo traje proces u kome nismo imali materijalnih sredstava kojim bismo omogućili da avioni mogu da polete, ali taj problem je upravo rešen", reko je ministar odbrane, naglasivši da sada jedan po jedan avion stavljamo u upotrebu.

Gašić: Nije se odustalo od novih aviona

Gašić je objasnio da su akumulatori nabavljeni na vreme, ali da nije postojala saglasnost ruskog ministarstva za produžetak garancije, ukoliko se akumulatori indijske kompanije stave na "migove".

Dodao je da se do donacije, koja je je potekla od ruskog predsednika, došlo tokom razgovora ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua i delegacije Ministarstva odbrane pre desetak dana.

Ministar odbrane kaže da se nije odustalo od kupovine novih aviona za srpsko vojno vazduhoplovstvo, ali da se prethodno moraju stabilizovati javne finansije Srbije. Naši piloti već su se u Rusiji oprobali na avionu "mig-35".

Od dvadesetak "migova-21" koliko ih ima srpsko vojno vazduhoplovstvo ispravno je svega nekoliko, a njihovi resursi ističu 2018. godine. Resursi migova 29 ističu 2020. godine. Ukoliko Srbija ne nabavi nove lovačke avione biće prinuđena da plaća nekoj drugoj zemlji da štiti njeno nebo.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski Migovi ponovo gospodare našim nebom! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 02.Sep.2014

Zbog problema sa akumulatorima, koji su posebno značajni za bezbednost, avioni "Mig 29" nisu leteli neko vreme. Međutim, taj problem je rešen zahvaljujući donaciji na kojoj je insistirao Vladimir Putin..Avioni “Mig 29″ vojnog vazduhoplovstva ponovo lete zahvaljujući akumulatorima koje je Srbiji...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.