Gašić: Neće biti smanjenja plata

Izvor: B92, 03.Mar.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Neće biti smanjenja plata

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da u maju neće biti smanjenja plata zaposlenih u tom ministarstvu i Vojsci Srbije.

On je u pauzi sastanka sa predstavnicima više vojnih sindikata rekao novinarima da "niko u ni u jednom trenutku nije o tome razmišljao, a komoli to izgovorio, a što se pojavilo u jednom pamfletu".

Gašić je precizirao da je sastanak sazvan pošto su tokom prepodneva, ispred zgrade Ministarstva odbrane, predstavnici Granskog sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprave pravosuđa, odbrane i policije "Nezavisnost" delili letke sa najavama o navodnom smanjenju plata.

On je, objašnjavajuć zašto je sastanak brzo organizovan rekao i da "smo prosto osetili potrebu da pozovemo sve sindikate da istog trenutka reagujemo i da zaustavimo neistine koje se iznose".

Prema njegovim rečima, cilj sastanka, na kome učestvuje i nacelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković, je i da se ne unosi nemir među pripadnika Vojske Srbije "jer niko nije razmiljšao o nikakvom smanjenju plata u maju".

Ministar odbrane je istakao i da su i on i Diković prosto želeli da rašciste sa predstavnicma sindikata sve o tome što je napisano u tom letku.

Gašić je rekao da je na sastanku razgovarano i o nedavnom saopštenju Sindikata Vojske Srbije - ASNS koje ima "konotaciju jednog političkog masnifesta".

On je rekao i da je tu glavno pitanje da li je član sindikata u vojsci sindikalaca ili oficir, kao i da se postavlja pitanje da li je sveštenik u vojsci sveštenik ili oficir.

"Moramo da rasčistimo to pitanje pogotovo kada smo doneli novi Zakon o vojsci... a donećemo i novo pravilo službe u koje ćemo uključiti i njih", rekao je Gašić.

On je naveo i da je tema sastanka bilo i nedavno saopštenje tog sindikata o platama u Vojsci Srbije posle konferencije za novinare premijera Aeksandra Vučića.

"Premijer je apsolutno to uradio po knjigovodstvenom izveštaju dobijenom od Ministarstva odbrane", rekao je Gašić dodavsi da je premijer bio apsolutno u pravu sa ciframa koje je izneo.

Prema njegovim rečima, neophodno je rašcistiti da u Vojsci Srbije primanja nisu samo plata već i druge prinadležnosti poput teških uslova rada...

Zamenik predsednika Vojnog sindikat Srbije Novica Antić rekao je da povod za sastanak nije dobar ali da se nada da će u dogovoru sa rukovodstvom ministarstva i Generalštabom doći do rešenja svih problema.

"Problemi koje imamo nisu za javnost jer je to u interesu i sistema odbrane i Vojske ali je dobro što smo se sreli", rekao je Antić dodavši da je cilj tog reprezentativnog sidnikata potpisivanja kolektivnog ugovora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.