Film o Srbiji tokom Velikog rata

Izvor: RTS, 22.Jul.2014, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film o Srbiji tokom Velikog rata

Radio-televizija Srbije snima dokumentarno-igrani film "Srbija u Velikom ratu" koji kroz hronologiju događaja opisuje stradanja, podvige i uspehe srpske vojske i države u Prvom svetskom ratu. Dokumentarni film realizuje se u saradnji sa Ministarstvom odbrane, a biće prikazan krajem godine.

Podršku ekipi RTS-a, koja trenutno na Vojnom poligonu Pasuljanske livade snima dramatizaciju proboja solunskog fronta, daju pripadnici Treće brigade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojske Srbije.

Vojnici su se odlično snašli u potpuno različitoj ulozi od svih do sada odigranih. U glas tvrde da im je čast i ponos da glume herojsku srpsku vojsku i da na svoj način daju doprinos ekranizaciji tog dela srske istorije.

"Za nas, pripadnike Treće brigade, koji nastavljamo tradiciju Drugog pešadijskog puka, poznatijeg kako Gvozdeni puk, ovo zaista predstavlja jedan veliki i značajan događaj na koji smo jako ponosni", kaže kapetan brigade Predrag Milićević.

Kroz igrane scene biće rekonstruisani i događaji koji su ređe bili predmet proučavanja, a koji mogu da budu veoma zanimljivi.

O vojnom Poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije rediteljka filma Ivana Stivens kaže da je prostor zbog svog izgleda veoma zahvalan za snimanje.

"Poligon ima dosta kamenja i podseća na Kajmakčalan i planine na kojima su se odvijale bitke tokom Solunskog fronta. Tu već postoje objekti, poput osmatračnica i rovova koji će biti iskorišćeni u igranim scenama", objašnjava Ivana Stivens.

Snimanje filma "Srbija u velikom ratu" traje već skoro godinu dana na različitim lokacijama u zemlji i inostranstvu.

Ako i postoji znanje o tom delu naše istorije, ono se pretežno svodi na stradanje i uspehe vojske dok su ostali segmenti tadašnjih događanja uglavnom manje poznati.

"Vrlo malo je poznato da je 90.000 Srba stradalo u logorima u Austrougarskoj i Bugarskoj. To su sve veoma različiti segmenti kojima ćemo se mi baviti i videti kako je sve to izgledalo te dve-tri godine dok srpska vojska nije probila Solunski front", napominje autorka filma Slađana Zarić.

Film o hronologiji dešavanja u Prvom svetskom ratu, biće rikazan krajem godine, a serija od pet jednosatnih epizoda tokom 2015. Snima se u koprodukciji RTS-a, Zastava filma i Ministarstva odbrane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.