Emercom Deming nastavio razminiranje kod Paraćina

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Emercom Deming" nastavio razminiranje kod Paraćina

Pripadnici specijalizovane organizacije Rusko-srpskog odred za humanitarno razminiranje "Emercom Deming", danas su nastavili sa razminiranjem Karađorđeva brda kod Paraćina, gde je 19.oktobra 2006. godine došlo do eksplozije i požara u magacinima municije Vojske Srbije.

Oni će, do prve polovine oktobra, raditi na projektu "Paraćin 7" i čistiti mine i druga neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) sa površine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od 577.000 kvadratnih metara oko magazina, objasnio je danas, novinarima na Karađorđevu brdu direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

"Projekat razminiranja je izradio Centar za razminiranje, koji i kontrološe kvalitet izvedenih radova", rekao je Jovanović.

Prvi dan čišćenja počeo je smotorm pripadnika odreda, obeležavanjem terena i kontrolom ispravnosti tehničkih sredstava i opreme.

Rusko-srpski odred, na ovom delu Paraćina, oko tri kilometra od centra grada, radi od 2009. godine i do sada je razminirano osam lokacija, ukupne površine 3.366.234 kvadratna metra na kojima je pronađeno i uništeno 12.187 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), potsetio je Jovanović.

Uz NUS iz magazina, demineri "Emericoma" su pronašli i mnogo municije zaostale iz Drugog svetskog rata, među kojima i avionske bombe teške po 50 i više kilograma.

Odred je radio i na razminiranje četiri lokacije, od kasetne municije, u okolini Niša, dodao je Jovanović i potsetio da razminiranja koje obavlja "Emericom" finansira Vlada Ruske Federacije preko Ministarstvom za vanredne situacije u okviru Programa humanitarnog razminiranja u Srbiji za period 2013.-2015. godine".

Na ovom području pod sumnjom se drži još oko 2.000.000 kvadratnih metara, dodao je Jovanović.

Posle završetka ovog projekta biće jasno gde je bilo najviše rasturanja NUS, i onda ćemo analizirati i utvrditi kolika je površina jos pod sumnjom.

To će biti značajno za prudužetak aktivnosti i nastavak razminiranja kroz Projekat "Paraćin 8", dodao je Jovanović.

On je potsetio da potpisani Memorandom o razumenavnju izmeju Emercoma i Centra za razminiranje važi do 2022.godine.

"U toku je razgovor sa ruskom stranom o mogućnosti produzetka aktvnosti ovde", rekao je Jovanović.

Kada je reč o samim magacinima, oni su pod kontrolom vojske i u nadležnosti vojske, a Centar za raminiranje je civilna institucija i na vrši razminiranje na vojnim objektima, dodao je Jovanović.

Jovanović je potsetio da je sledeća aktvnost Centra, razminiranje mesta Popovac kod aerdroma u Nišu, površine 62.000 kvadratnih metaratara od kasetnih bombi. Počinjemo 5.maja, precizirao je on.

Komandir Odreda Dimitrij Najdonov, koji na ovom mestu radi četiri godine, je lokaciju čije je čišćenje počelo danas ocenio "kao jednu srednje opasnu i zasipanu eksplozivanim sredstvima".

"Spermni smo da obavim sve postavljenje zadatke", rekao je Najdanov, i istakao da je odred prošao vrlo stroge pripreme i da je spreman.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.