Danas počinje pretres amandmana na zakone o VS i odbrani

Izvor: Press, 28.Jan.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje pretres amandmana na zakone o VS i odbrani

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas pretres oko 70 amandmana na predložene izmene zakona o Vojsci Srbije i o odbrani.
Tim izmenama predlaže se, pored ostalog, racionalnije korišćenje i raspolaganje vojnom imovinom, vraćanje naziva ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, a predviđena je i mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica.

Poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << različitih stranaka predlažu da se ta dva zakona poprave između ostalog i time što će se reč “komandant” zameniti rečju “starešina”, da “predsednik Republike i vlada imaju pravo da u određenim slučajevima nalože da se izvrši inspekcijski nazor”, ali i da se reči “ratno vazduhoplovstvo” zamene rečju “vazduhopolovstvo”.

Poslanici predlažu i da “Ministarstvo odbrane donese obavezujući kodeks vojne etke koji bi afirmisao dužnosti i opredeljenja pripadnika VS u vršenju službe u zemlji i inostranstvu”, kao i primenu rodne ravnopravnosti, tako što će se “svi izrazi koji se u zakonu o VS koriste za fizička lica u muškom rodu obuhvate sve izraze u ženskom rodu”.

Precizraju i uslove za primenu odredbe za odlazak u penziju, tako što se “kao uslov predviđa da profesionalno vojno lice u službi u VS mora da provede neprekidno najmanje 20 godina u efektivnom stažu osiguranja”.

Cilj izmena zakona o odbrani je, prema rečima resornog ministra odbrane Bratislava Gašića, da se otklone uočeni nedostaci i reše pravni problemi u obezbđivanju funkcionisanja sistema odbrane, a kada je reč o rešenjima za VS, uređuje se organizacija i sastav vojske, način pripremanja i donošenja akta o organizaciji na stretgijskom, operativnom i taktičkom nivou komandovanja.

Sednica će početi u 10 sati.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojene izmene Zakona o VS i Zakona o odbrani

Izvor: Studio B, 28.Jan.2015

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izmene i dopune Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije...Izmenama Zakona o odbrani vraća se vojno pravobranilaštvo i definiše jasan status vojno-dohodovnih ustanova, uvode se i definišu poslovi inspektorata u okviru Ministarstva odbrane...Zakon...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.