DECA VODE BANDE KRIJUMČARA MIGRANATA Reporteri Blica sa vojskom i policijom na makedonskoj granici

Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DECA VODE BANDE KRIJUMČARA MIGRANATA Reporteri "Blica" sa vojskom i policijom na makedonskoj granici

Na svega kilometar od državne granice Srbije sa Makedonijom - između svetala Preševa i monotone žućkaste rasvete istoimenog graničnog prelaza - mešovite patrole policije i vojske svakodnevno spreče od 50 do 70 migranata da ilegalno uđu na teritoriju Srbije.

Krijumčarske grupe, primećuju pripadnici snaga bezbednosti, u poslednje vreme sve češće predvode deca mlađa od 14 godina, jer zbog svojih godina ne podležu krivičnim sankcijama iako skoro po pravilu ilegalaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odustanu od namere prelaska državne granice odmah čim na horizontu ugledaju siluete srpskih specijalaca.

Kombinovane vojno-policijske patrole, koje su opremljene najsavremenijim tehničkim uređajima za noćno izviđanje i osmatranje, nerešiva su enigma za migrante koji bi na nezakonit način da uđu u Srbiju.

- Zahvaljujući termovizijskim vozilima koje je donirala EU, moguće je dnevno i noćno osmatranje na daljini do 15 kilometara. Migranti nekada idu sami, nekada su to grupe od nekoliko desetina ljudi. Sa makedonske strane vode ih deca, jer u slučaju da budu uhvaćeni, ne mogu da odgovaraju pred zakonom - objašnjava jedan od specijalaca.

Najugroženiji deo je Miratovačko polje, kod pograničnog sela Miratovac, zato što se radi o ravnici koja se može lako i brzo prepešačiti. Tamo gde je zbog geografije terena nemoguće izviđanje kamerama iz termovizijskog vozila, koriste se ručne kamere marke „flir“ koje imaju i mogućnost snimanja na daljinama od 500 do 1.000 metara.

Osim ove kamere, po jedan pripadnik mešovite patrole ima i uređaj za noćno osmatranje, nalik malom dvogledu koji se nosi na glavi, poznatiji kao babaroga.

- Ispred nas se ništa ne vidi u mrklom mraku. Kada ga stavim u položaj za osmatranje, mogu do 500 metara jako dobro da se razaznaju konture lica. Taj uređaj nam dosta pomaže u toku noćnih patrola. Granica je sigurna, ne mogu migranti da prođu pored nas - kaže policajac Danilo Martić, pripadnik interventne jedinice iz Novog Sada.

Migranti najčešće pokušavaju da pređu granicu u ranim jutarnjim časovima, ređe noću, zbog teške konfiguracije terena koja im je nepoznata. Mada, pravilo je da nema pravila.

- Ima dosta prirodnih prepreka, uvala. Ispod nas je rupa, kao kamenolom, tamo niže su trnoviti bagrenjaci koji su neprohodni. Jedino ono Miratovačko polje najviše koriste. Uglavnom idu u grupama od po 20 osoba. Kada nas uoče, onda se vrate. I oni su svesni da je ova ruta za njih postala malo teža - dodaje Martić.

A pripadnik vojne policije, zastavnik Saša Veljić, vođa tročlane patrole koja pokriva teren od desne strane autoputa do Maminskog brda, na pitanje kakve šanse imaju migranti da prođu na ovom terenu, kratko odgovara:

- Apsolutno nemaju nikakve šanse.

SPREČEN ULAZAK 1.000 ILEGALACA

Ministar policije Nebojša Stefanović, koji je obišao bazu Cakanovac kod Preševa, istakao je da su vojska i policija za pet dana sprečile ilegalni ulazak oko 1.000 migranata iz pravca Bugarske i Makedonije.

On je najavio da će biti ojačane patrole i prisustvo na granici sa Crnom Gorom i na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom. Stefanović je ocenio da od uvođenja zajedničkih patrola vojske i policije opada broj ilegalnih ulazaka u Srbiju.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.