Brojnim sugrađanima je stigao poziv na vojnu obuku: Ako se ne odazovete – ili plaćate, ili idete u ZATVOR

Izvor: Telegraf.rs, 24.Maj.2017, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojnim sugrađanima je stigao poziv na vojnu obuku: Ako se ne odazovete – ili plaćate, ili idete u ZATVOR

Hiljade vojnih obevznika dobile su prethodnih nedelja poziv da se jave na redovnu obuku rezervnih vojnih sastava. Ovi pozivi nisu znak ugrožene bezbednosti zemlje, niti najava vanrednog stanja.

Radi se o reedovnim vojnim pozivma, samo što oni prethodnih godina nisu bili praksa zbog lošeg materijalnog stanja Vojske Srbije.

U Ministarstvu kažu da će obuka trajati između 10 i 15 dana, a za neodazivanje sledi novčana kazna (10-50.000 dinara) ili 60 dana zatvora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<

- Nema razloga da bilo ko bude uznemiren pozivom da služi rezervnom vojnom sastavu vojske. Na ovu redovnu obuku biće pozvana sva vojno sposobna lica starosti do 65 godina. Razlog je redovno obučavanje, osposobljavanje i uvežbavanje za izvršenje misija i zadataka u miru i ratu.

Foto: Tanjug/Vojska Srbije

Vojna obuka može da traje od dva dana do tri meseca, a u ovom roku to će biti najviše 15 dana. Na primer, ako je neko u vojsci obučavan da vozi tenk, na ovoj obuci će upravo to i raditi nekoliko dana.

Obaveza lica je da se pojave u vreme i mesto naznačeno u pozivu, koji se vojnim obveznicima dostavlja najkasnije 30 pre previđenog dana javljanja.

Svi koji iz određenih razloga ne mogu da prisustvuju vežbi imaju obavezu da se u roku od osam dana od prijema poziva jave nadležnom centru Ministarstva odbrane i opravdaju izostanak.

U suprotnom, sledi kazna od 10-50.000 dinara ili zatvorska kazna.

(Telegraf.rs/Informer)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U planu vežbe za rezervni sastav, ko sve da očekuje poziv?

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2017

Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić kaže da vojna obaveza traje do 65. godine, a da je plan Vojske Srbije da pripadnike rezervnog sastava poziva na vežbe jednom u pet godina. Pozivi za vojne vežbe nemaju veze sa bezbednosnom situacijom zemlje ili migrantskom krizom, to je redovna praksa,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.