Zbog kritike vojne parade, prijava policije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2016, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog kritike vojne parade, prijava policije

Aktivistkinja zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) Marija Papić Đurić izjavila je da je policija danas prekinula emitovanje "Uličnog radija" u Zrenjaninu.

"Ulični radio" je alternativni medij aktivista u Zrenjaninu, koji preko zvučnika emituju uživo svoj program na ulici.

Papić Đurić je agenciji Beta rekla da su dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policajaca u civilu izašla na teren po anonimnoj prijavi "za glasnu muziku", ali su se istovremeno raspitivali i šta se putem "Uličnog radija" pričalo o vojnoj paradi, koja će se u Zrenjaninu održati u ponedeljak.

"Mi smo juče u toku programa pitali o transparentnosti trošenja novca na taj događaj i pitali smo javno koliko će sredstava za organizaciju biti izdvojeno iz budžeta grada i republike", kazala je Papić Đurić.

Ona je zapitala od kada je građanima zabranjeno da postavljaju pitanja o transparentnosti trošenja njihovog novca.

"Sve i da smo kritikovali paradu, nejasno je i zbog čega bi to bilo zabranjeno", dodala je ona.

Prema njenim rečima, "Ulični radio" je i ranije emitovao muziku, ali to nikome nije smetalo, a ova akcija je "postala problem" tek kada se u programu razgovaralo o paradi Vojske Srbije.

Papić Đurić je istakla i da su zrenjaninski aktivisti pre dva dana prijavili policiji u Zrenjaninu da će u parku iza Kulturnog centra u ponedeljak u podne obeležiti Dan pobede nad fašizmom, ali da i dalje nije stigao odgovor o tome da li će policija dozvoliti održavanje tog događaja.

U najavi tog skupa na Fejsbuk profilu PAOR-a ocenjuje se da fašizam ponovo jača širom Evrope, pa i u Srbiji.

"U Zrenjaninu, Vojvodini i Srbiji, Danom pobede pokušavaju da manipulišu sadašnji predstavnici vlasti, radi održanja na poziciji, a time pokušavaju da demonstriraju (ne) moć svoje vladavine, koja sve više liči na model nacističke diktature iz devedesetih čiji su bili aktivan deo", piše u najavi.

Dodaje se i da proslavu u Zrenjaninu organizuju oni "koji su do juče nosili odelo ultra desnog ekstremizma i neofašizma", te da Dan pobede nad fašizmom "obeležava jedan čovek koji je nedavno pozivao na očuvanje genetskog koda naroda i drugi čovek koji je 1995. godine pozivao na ubijanje 100 za jednog".

U pozivu su aktivisti PAOR poručili da je zbog toga važno da se u Zrenjaninu 9. maja okupe antifašisti i da povodom Dana pobede zajednički pošalju poruku da "neofašizam neće proći".

U Zrenjaninu se u ponedeljak u podne održava proslava Dana vojske i Dana pobede.

Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane, u glavnom delu svečanosti biće prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije, a biće organizovani i defile jedinica, naleti avijacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, predstavljanje brodova Rečne flotile i prikaz egzercira Garde.

Biće organizovano i prikazivanje dela sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zrenjanin: Prekinuto emitovanje radija zbog kritike vojne parade?

Izvor: Radio 021, 06.Maj.2016

Aktivistkinja zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) Marija Papić Đurić izjavila je da je policija danas prekinula emitovanje "Uličnog radija" u Zrenjaninu..."Ulični radio" je alternativni medij aktivista u Zrenjaninu, koji preko zvučnika emituju uživo svoj program na ulici...Papić...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.