Žandari: Nismo upotrebili prekomernu silu

Izvor: RTS, 31.Avg.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žandari: Nismo upotrebili prekomernu silu

Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno je suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobra tokom Parade ponosa 2014. godine.
Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić, podseća Beta.
Mitrović, Stojanović i Savić su danas pre podne, na početku dokaznog postupka, rekli da ostaju pri ranijim iskazima i da su 28. septembra 2014. godine postupali po zakonu, bez prekomerne upotrebe sile.
Oni su rekli da su četiri građanina toga dana, prilikom manifestacije visokog rizika, probila policijski kordon, nisu se obazirali na upozorenja i naredbe policije, kao i da su napali policiju – jedan je potegao pištolj, a jedan flašom gađao policajca.
Kako su objasnili, četiri građanina su se oglušili na više puta izdato naređenje: "Lezi dole", "Odbij" i odbili su da se legitimišu uz rečenice: "Ko si ti da me zaustavljaš" i "Sad ću da vas rasformiram".
Mitrović je rekao da je iskoristio službenu palicu ali samo kako bi sprečio da neko bude ubijen ili povređen, a Stojanović da je palicom blokirao udarac i šutiranje nogom, kao i da je tek kasnije čuo da se radilo o Predragu Malom.
Stojanović je rekao da je Predraga Malog pustio bez ikakve lične isprave, što je mimo pravila, ali po naređenju komandira Milenka Božovića.
Prema njegovi rečima, komandir četvrtog odreda Žandramerije Senad Koštić tražio je da se izvrši uviđaj i pozove vojna policija, ali se to nije dogodilo.
Savić je rekao da su četiri građanina uputila policiji psovke i uvredljive reči. On je dodao da nije upotrebljavao silu, ali da je video da je jedan od njegovih kolega jednom građaninu palicom iz ruku izbacio pištolj.
Sva trojica odbila su da odgovaraju na pitanja tužilaštva jer smatraju da je ono na strani građana koji su ometali i ugrožavali policiju, ali i druge građane koji su učestvovali na skupu.
Žandari su optuženi zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanja i mučenja. Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.
Na njihovom prvom pojavljivanju u sudu, kada je pročitana optužnica, oni su se kratko izjasnili da nisu krivi. Njihovi advokati istakli su da je optužnica "krivo postavljena", nejasna i da nije individualizovana odgovornost policajaca.
Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik građana Saša Janković, koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta su žandarmi rekli na suđenju za batinjanje premijerovog brata

Izvor: OkRadio.rs, 31.Avg.2015

Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno je suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda. Oni se tereta za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobra tokom Parade ponosa 2014. godine. Optužnicom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Žandarmi: Nismo upotrebili prekomernu silu

Izvor: RTS, 31.Avg.2015

Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno je suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobra tokom Parade ponosa 2014. godine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.