Vojnom paradom Hrvatska pokazuje čime raspolaže

Izvor: Akter, 21.Maj.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnom paradom Hrvatska pokazuje čime raspolaže

Vojna parada povodom 20. godišnjice akcije Oluja trebalo bi da pokaže čime raspolažu hrvatske Oružane snage, kao i njihovu snagu i moć, objavili su danas hrvatski mediji

Jutarnji list naveo je na portalu da bi na paradi 4. avgusta trebalo da učestvuje oko 3.000 pripadnika vojske, civilne zaštite i policije, kao i ratnih veterana. Biće prikazano između 200 i 300 raznovrsnih vozila, kao i 30-tak aviona, među kojima i borbeni avioni MiG-21, transportni helikopteri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << a nastupila bi i elitna akrobatska grupa "Krila Oluje".

Moguć je i dolazak nekoliko američkih borbenih aviona F16 i helikoptera "blekhok", kao i čeških aviona "gripen", koji bi preleteli Zagreb.

U Bračkom kanalu bi plovilo pet ili šest vojnih brodova, što bi se prikazivalo putem video-bima na paradi u Zagrebu, navodi zagrebački dnevnik na portalu.

Procenjuje se da bi troškovi vojnog mimohoda mogli da iznose između deset i 16 miliona kuna (1,3 - 2,1 miliona evra).

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović postigli su u sredu kompromis oko proslave 20. godišnjice Oluje, tako što će se ona obeležavati dva dana – vojnim mimohodom, 4. avgusta u Zagrebu i centralnom proslavom 5. avgusta u Kninu.

Takva odluka saopštena je posle sednice Državnog odbora za obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjice Oluje u čijem radu su, uz predstavnike državnog i vojnog vrha, učestvovala i četiri penzionisana generala učesnika Oluje - Ante Gotovina, Mladen Markač, Petar Stipetić i Marijan Mareković.

Odbor je formirala Vlada pošto nije bilo saglasnosti o mestu i načinu proslave Oluje, odnosno zbog neslaganja premijera Zorana Milanovića i predsednice države o tome treba li uz svečanost u Kninu održati i vojnu paradu u Zagrebu. Premijer se zalagao da se proslava u Kninu i vojna parada u Zagrebu održe istog dana, 5. avgusta, dok je predsednica bila za razdavajanje ta dva događaja.

Iako se predsednica prvobitno složila s vladinom idejom, promenila je stav posle oštrih kritika iz Hrvatske demokratske zajednice i dela branitelja, a zatim je predlagala da se vojna parada održi u maju iduće godine.

Predsednica i premijer dolaze iz suprostavljenih političkih opcija - Grabar-Kitarović iz Hrvatske demokratske zajednice, a Milanović iz Socijaldemokratske partije.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

F-16 preleće Zagreb zbog "Oluje"?

Izvor: B92, 21.Maj.2015

Vojna parada povodom 20-godišnjice “Oluje” trebalo bi da pokaže čime raspolažu hrvatske Oružane snage, kao i njihovu snagu i moć, ističu hrvatski mediji...“Jutarnji list” je naveo da bi na paradi 4. avgusta trebalo da učestvuje oko 3.000 pripadnika vojske, civilne zaštite i policije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.