NS: Egzercir na Trgu, parada na keju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2016, 02:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Egzercir na Trgu, parada na keju

U Novom Sadu će u naredna dva dana biti održana Vojna parada - na Trgu slobode egzercir jedinice Garde, a Keju žrtava racije parada i prikaz vojnih sredstava i oruđa.

Komadant Prve brigade Kopnene vojske Srbije, brigadni general Željko Petrović precizirao je da će danas Novosađanima biti prikazan egzercir, a u subotu održana parada i prikazana vojna sredstva i oruđa.

Parada se održava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u čast obeležavanja 72-godišnjice oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu, a po rečima generala Petrovića, danas od 16 sati Novosađani i njihovi gosti biće u prilici da vide promenadni defile Garde, od Dunavskog parka do centralnog gradskog trga.

"Taj promenadni defile trajaće do 16.45 sati i biće završen popularnim egzercirom Garde koji će biti izveden na Trgu slobode. Egzercir će prema planu trajati 15 minuta nakon čega će specijalna brigada, takođe na Trgu slobode, prikazati deo svojih operativnih sposobnosti u borilačkim veštinama", rekao je Petrović Tanjugu.

Centralni deo vojne parade biće održan u subotu, 22. oktobra, u podne, kada će, kako je najavio Petrović, biti održan prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije kroz statički i dinamički deo programa.

"U statičkom delu prikaza nova i modernizovana sredstva ratne tehnike duž Keja žrtava racije biće dostupna svim zainteresovanima da ih vide, dok će u dinamičkom delu prikaza, koji će početi počasnom artiljerijskom paljbom, biti prikazane vežbe na Dunavu koje će izvesti rečna flotila Vojske Srbije u sadejstvu sa specijalnom brigadom i radnim vazduhopolovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom", rekao je on.

Petrović je dodao da će pored te vežbe biti održan defile motorizovanog ešalona novih i modernizovanih sredstava ratne tehnike, zatim defile brodova i na kraju vazduhoplovni defile helikoptera i aviona, da bi ceo događaj bio završen padobranskim skokovima padobranaca specijalne brigade.

Petrović je rekao da će u Vojnoj paradi povodom Dana oslobođenja Novog Sada učestvovati 700 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 20 vazduhoplova, više od 20 brodova i više od 40 novih i modernizovanoih sredstava ratne tehnike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LSV pozdravlja održavanje parade u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2016

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita Dan oslobođenja Novog Sada uz ocenu da je Vojna parada najbolji način da se pokaže da nikada neće biti zaboravljeni antifašisti koji su poginuli u borbi za slobodu..."Vojna parada, koja će, konačno, tim povodom biti organizovana u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

21. oktobar – Dan oslobođenja Negotina i Krajine u Prvom svetskom ratu

Izvor: Telegraf.rs, 21.Okt.2016

21.oktobra 1918. godine Negotin i Krajinu u Velikom ratu oslobodile su francuske i marokanske jedinice pod komandom generala Žuinja. U tom Velikom ratu, bez civilnih žrtava stradalih u odmazdama i kaznenim ekspedicijama neprijateljskih snaga, u borbama i zarobljeništvu poginulo je ukupno 3695 Krajinaca,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.