Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2015, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana vojna parada u Peking, predsednik Si najavio smanjenje trupa

Kineski lider Si Đinping otvorio je danas veliku vojnu paradu u kojoj je učestvovalo 12.000 vojnika, uz tenkove, rakete i letilice, povodom obeležavanja 70. godišnjice poraza Japana u Drugom svetskom ratu.

Tokom velike smotre na kojoj su prikazana najnovija dostignuća Kine u vojnoj tehnologiji, Peking su nadletali lovci i helikopteri koji su u letu formirali broj 70.

Parada je pokazala rastuću vojnu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << moć Kine i odlučnost Kine da postane vodeća sila Azije.

Predsednik Si je paradu na trgu Tjenanmen u centru Pekinga otvorio govorom. Pored njega su ;bili i strani zvaničnici, među kojima ruski predsednik Vladimir Putin, južnokorejska predsednica Park Geun-hje i generalni sekretar Un Ban Ki Mun.

Na paradi je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Iskustvo rata čini da ljudi još više cene mir. Bez obzira na razvoj događaja, Kina nikad neće tražiti hegemoniju, Kina nikad neće pokušati da se širi i nikad neće drugima naneti patnje kroz koje je ona prošla", rekao je kineski predsednik.

Si je najavio da će se broj vojnika smanjiti za 300.000 i vojska svesti na oko dva miliona pripadnika.

Kina će ipak i s tom redukcijom ostati najveća vojska na svetu. Smanjenje broja vojnika dolazi u vreme kada razvoj vojne tehnologije to omogućava, navodi agencija AP.

Predsednik Si je iz limuzine kineske proizvodnje obavio smotru trupa postrojenih pred paradu, i preko razglasa pozdravio vojnike.

U defileu je učestvovalo 12.000 vojnika, s 500 komada vojne opreme, 200 letelica, čime je predstavljena najmodernija vojna tehnologija Kine.

Predstavljeno je desetak novih balističkih raketa kineske vojske DF21D - "ubica nosača aviona". Rakete dugačke desetak metara, prečnika od oko jednog metra, postavljene su na velike kamione s dvanaest točkova. Domet im se ne zna tačno, a strani vojni stručnjaci smatraju da je između 900 i 1.000 kilometara.

Predstavljena je i najnovija verzija bombardera H-6K, s posadom od samo troje ljudi, upola manje od prethodne verzije tog aviona.

Novo oružje predstavljeno danas na paradi, podstiče spekulacije u vojnim krugovima o sposobnosti Kine da izmeni odnos snaga na Tihom okeanu gde je sada najjača američka Sedma flota.

Većina vodećih zemalja sveta nije poslala delegacije visokog nivoa na proslavu u Pekingu zbog antijapanskog tona parade i nedavnih kineskih agresivnih poteza u vezi s teritorijalnim sporovima sa susedima. SAD su poslale samo svog ambasadora.

Kina vojne parade obično održava svakih deset godina, na godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održana vojna parada u Pekingu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Sep.2015

Kineski predsjednik Xi Jinping otvorio je veliku vojnu paradu u kojoj je učestvovalo 12.000 vojnika, uz tenkove, rakete i letjelice povodom obilježavanja 70. godišnjice poraza Japana u Drugom svjetskom ratu...Tokom velike smotre na kojoj su prikazana najnovija dostignuća Kine u vojnoj tehnologiji,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.