Nagrađeni učesnici vojne parade

Izvor: Studio B, 18.Dec.2014, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrađeni učesnici vojne parade

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su učestvovali u vojnoj paradi "Korak pobednika" nagrađeni su večeras u Domu Garde na Topčideru.

Nagrađene su i organizacije i pojedinci koji su pomogli njeno održavanje.

Vanredna unapređenja, vojne medalje i plakete nagrađenima su uručili načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je istakao da je zaustavljen trend do 2012. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koji je "vodio nestanku vojske".

Prema njegovim rečima, u godini ogromnih iskušenja srpska vojska je odbranila interes građana i države "radeći kao jedan", ocenivši da nema oblasti u kojoj nije postigla dobar rezultat.

"Potvrdili smo da smo najorganizovaniji sistem. Zaustavili smo trend koji je postojao do 2012, a koji je vodio nestanku vojske. Počeli smo da unapređujemo operativne sposobnosti, obnavljamo opremu, unapređujemo obuku...U mirovne misije otišao je rekordan broj naših pripadnika. Pomogli smo namenskoj industriji da stane na noge i ima još bolje rezultate", podvukao je Gašić.

On je naveo da je ubrzano rešavanje stambenih problema pripadnika MO i VS, ostvaren je niz sastanaka sa strateškim partnerima iz Evropske unije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Države, Kine, iz država regiona, obnovljena su stara prijateljstva sa zemljama Bliskog istoka i Afrike.

Gašić je podsetio da su godinu na izmaku obeležile i značajne vojne vežbe "Grom", "Plavi odgovor", "Srem", "Platinasti vuk", "Ravanica 2014"...

"I evo, već posle dve godine napornog rada rezultat je pred svima nama. On je logična posledica promene pristupu procesu reformi, za šta su zaslužni i moji prethodnici Aleksandar Vučić i Nebojša Rodić. Očuvanju vojske i njenog ugleda - institucije zbog koje su naši preci prolivali krv, doprineli ste i vi profesionalni vojnici. U najtežim vremenima branili ste suštinu tog odgovornog zvanja", istakao je Gašić.

Ministar odbrane dodao je i da je velika čast sedeti sa predstavnicima mnogo bogatijih država koji traže da im srpska vojska prenese znanje.

"Pokazujemo iz dana u dan da je znanje naša najveća vrlina. To je još jedan uspeh vojnoobrazovnih ustanova. Ponosni smo na vas, ali želimo i da budete još bolji", rekao je Gašić, naglasivši da će to omogućiti i Program za unapređenje obrazovnog procesa odbrane koji će trajati do 2016.

Govoreći o paradi "Korak pobednika", Gašić je poručio da je bio veoma ljut kada mu je, kako kaže, stigla poruka u kojoj je upitan da li će nebom proleteti "taj jedan avion koji imamo".

"Koliko sam bio ponosan kada je nebom nad Palatom Srbija preletelo 45 aviona. Bili ste ponosni i vi, jer ste znali da je to rezultat truda, rada i nesebične žrtve vaših kolega iz vojnog vazduhoplovstva", naglasio je Gašić.

U prethodne dve godine, prema njegovim rečima, obezbeđeno je stabilno funkcionisanje sistema odbrane, tokom 2014. napravljene su uštede u novcu, ali je istovremeno obezbeđeno sve što je bilo potrebno za angažovanje pripadnika VS u poplavljenim područjima.

Gašić je zaključio i da MO i VS moraju da razumeju prošlost i pažljivo procene dešavanja u budućnosti jer samo tako, ali i odgovornim pristupom, moći će da se postignu još bolji rezultati.

"Moramo da uhvatimo korak s vremenom, kako bismo iduće godine mogli da se prisetimo ovog trenutka i analiziramo koliko smo bolji ili lošiji. Uveren sam u naš uspeh, ali i znam da je pred nama težak rad", zaključio je Gašić.

Medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane večeras je dobio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je u ime grada primio i Zlatnu plaketu.

Dodelu nagrada i odlikovanja upotpunio je i umetnički program slovenačkog muzičara Manjifika, uz pratnju Umetničkog ansambla MO "Stanislav Binički" i Kulturno-umetničko društvo "14. oktobar" iz Kruševca.
Pogledaj vesti o: Vojna parada,   Vojska Srbije

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.