Koštunica: EU nije na dnevnom redu

Izvor: B92, 04.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: EU nije na dnevnom redu

Beograd -- Vojislav Koštunica izjavio da sporazum sa EU podrazumeva razjašnjenje pitanja granica i teritorijalnog integriteta Srbije.

U emisiji VIN produkcije na televiziji Pink, premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije sinoć je rekao da smatra da je celishodno da se ugovor o energetskom sporazumu s Rusijom uputi Skupštini na ratifikaciju, kako bi se ceo posao u izgradnji magistralnog gasovoda ubrzao i ocenio da tehnička vlada po zakonu to apsolutno može učiniti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kada je reč o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, Koštunica je rekao da u razgovorima sa EU nije ni dotaknuto pitanje granica ili teritorijalnog integriteta Srbije.

"To pitanje sa EU nismo nikada raspravili. Ako o tome ne razgovaramo, onda će svaki dalji korak u pravcu ka Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju značiti naše indirektno priznanje nezavisnosti Kosova", rekao je Koštunica.

"Srbija ne može ući u EU pre 2012, 2013. godine, sudim i koju godinu kasnije", rekao je Koštunica i naveo da na dnevnom redu sada nije članstvo u EU, već prethodno pitanje koje treba raspraviti, a to je šta je za EU Srbija.

Prema njegovim rečima, u jednom trenutku će morati ponovo na neki način da se razgovara o statusu Kosova jer je u pokrajini zamrznuta situacija koja nije rešena.

Upitan šta ako pitanje Kosova sačeka Srbiju pred sam ulazak u EU, Koštunica je ocenio da bi "svi dali prednost nečemu što je teritorijalni integritet u odnosu na članstvo u jednoj organizaciji čiji jedan deo njenih članova dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije".

Koštunica je naveo da su mere Srbije usporile priznanje nezavisnosti Kosova, a da bi tužba Međunarodnom sudu pravde bila najbolja mera protiv zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

Upitan o eventualnoj koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom posle predstojećih parlamentarnih izbora, lider DSS-a je rekao da nikada neće odstupiti od toga da se o koalicijama razgovara posle izbora.

Koštunica je rekao da je duboko uveren u ispravnost svoje politike, u kojoj važno mesto ima pitanje Kosova u sastavu Srbije, pregovori sa EU, nastavak borbe protiv korupcije i ekonomski napredak.

Upitan kakavu reakciju UNMIK-a očekuje povodom današnjeg zaključka Vlade Srbije o održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu, Koštunica je rekao UNMIK neće praviti probleme i da će izbori biti normalno organizovani na Kosovu.

Povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju za ratne zločine u okolini Dečana 1998. godine i pitanja saradnje Srbije s tim sudom, Kostunica je rekao da se Srbija vrlo odgovorno ponaša kada je reč o njenim međunarodnim obavezama.

Samardžić: Pismo uvredljivo za Srbiju

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je danas da je neprihvatljivo i uvređivo za Srbiju otvoreno pismo sadašnjeg i budućeg predsedavajućeg EU Dimitrija Rupela i Bernara Kušnera.

U otvorenom pismu dvojice ministara Rupela i Kušnera, objavljenom na Internet sajtu slovenačkog ministarstva spoljnih poslova, navodi se da je neodgovorno od Srbije da želi članstvo u EU, a da istovremeno odbija saradnju sa njenim misijama.

Samardžić je u izjavi Tanjugu istakao da se u tom pismu i Srbija, a ne samo Kosovo i Metohija, proglašava jedinstvenim slučajem.

Ukazavši da su Rupel i Kušner u tom pismu naveli dva nova dodatna uslova za buduću evropsku integraciju Srbije, on je objasnio da je prvi uslov naveden u njemu da Srbija prihvati misiju EU na Kosovu i Metohiji.

"Drugi uslov je razvoj dobre regionalne saradnje s pokrajinom, što praktično znači prihvatanje nezavisnog Kosova i Metohije od strane Srbije", dodao je Samardžić.

On je naglasio da je otvoreno pismo Rupela i Kušnera, do sada, najviši stepen nepoštovanja Srbije kao međunarodno priznate države od strane čelnika EU.

"Budući da EU ima problem sa svojim unutrašnjim i međunarodnim pravom, a ne Srbija, EU mora preispitati svoju politiku prema Srbiji, koja se poslednjih meseci zasniva na kršenju prava", rekao je Samardžić.

On je objasnio da je to najvažniji put na kome Srbija i EU treba da počnu da razgovaraju o otvorenim pitanjima koja su se isprečila na putu evropske Srbije ka evropskim integracijama.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.