Šešelju orden Belog anđela

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelju orden Belog anđela

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj odlikovan je u manastiru Mileševa ordenom Belog anđela prvog reda.

Šešelja je odlikovao vladika mileševski Filaret, a radikali su vest o odlikovanju objavili na Fejsbuku.

Isti orden vladika Filaret je u maju 2013. dodelio tadašnjoj ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović i državnom sekretaru ministarstva zdravlja prof. dr Vladimiru Đukiću za doprinos restituciji crkvene imovine. Ovim ordenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odlikovan i Ivica Dačić.

Potez mileševskog vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filareta da odlikuje predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ordenom Belog anđela predstavlja "šamar" svim žrtvama Šešeljeve politike i samoj SPC, rekao je večeras direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević.

"Odlikovati osobu koja je poznata po svojim sve samo ne hrišćanskim stavovima i još uvek pod optužbom za ratne zločine, predstavlja šamar svim osobama koje su tokom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike. Takav čin je čista provokacija i šamar u obraz SPC i vernika uopšte", rekao je Knežević za agenciju Beta.

Dodao je da ga potez vladike Filareta ne iznenađuje s obzirom na njegovu prošlost, ali ga iznenađuje to što ga u SPC niko do sada nije pozvao na odgovornost.

"Kakav utisak se stiče posle primera kojih smo pretodnih meseci bili svedoci: nakon što je biskup Crkve u Hrvata Vlado Košić upoređivao patnje Daria Kordića sa Hristom ili ovo tragikomično odlikovanje Šešelja? Za svoje postupke niko ne snosi odgovornost, a samim tim izostaje i fundamentalna odgovornost prema prošlosti i žrtvama minulih sukoba", kazao je Knežević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi skandal vladike Filareta - Beli anđeo za Šešelja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jan.2015, 10:57

Još jedan skandal vladike mileševskog Filareta. U manastiru Mileševa, istom onom u kome se nalazi čuveno umetničko delo - freska Belog anđela, uručio je orden „Belog anđela prvog reda“ Vojislavu Šešelju. Ovaj haški optuženik, koji od novembra kada se vratio u Srbiju posle jedanaest godina...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.