Šešelj u Hrvatskoj persona non grata, biće uhapšen

Izvor: B92, 23.Avg.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šešelj u Hrvatskoj persona non grata, biće uhapšen"

Zagreb -- Odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je da će lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj biti uhapšen ako pokuša da uđe u Hrvatsku.

"Ja mislim da svi znamo da je Šešelj u Hrvatskoj persona non grata i po toj definiciji on nije dobrodošao, a ako dođe, biće uhapšen", rekao je Orešković za RTL televiziju.

Hrvatski MUP je krajem marta ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabranio eventualni ulazak lidera radikala Vojislava Šešelja u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka.

MUP je tada obavestio graničnu kontrolu da Šešelju izda rešenje o odbijanju ulaska u Hrvatsku u slučaju da se on pojavi na nekom od graničnih prelaza.

Hrvatski Zakon o strancima predviđa mogućnost da se strancu odbije ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka Hrvatske, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja.

Ministarstvu spoljnih poslova Srbije potvrdilo je ranije beogradskoj televiziji N1 da je Šešelj dobio diplomatski pasoš na šta ima zakonsko pravo kao narodni poslanik Skupštine Srbije.

"Zakonom o putnim ispravama i Uredbom o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša precizno je utvrđeno ko ima pravo na posedovanje diplomatskog i službenog pasoša", navelo je Ministarstvo.

Na osnovu tih uredbi, pravo na diplomatski pasoš imaju predsednici Republike, Narodne skupštine i Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednici Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Šešelj je na svom tviter profilu napisao ranije danas da je dobio pasoš i da se nada da mu hrvatske vlasti "kao uglednom diplomati" neće praviti nikakve probleme.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.