Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj tvrdi da ne prijeti svjedocima i da ne može pobjeći

Lider srbijanskih radikala Vojislav Šešelj odgovorio je na zahtjev tužiteljstva za izdavanjem dodatnog naloga za hitan povratak njega kao haškog optuženika u UN-ov pritvor u Nizozemskoj, tvrdeći da nije sukladan međunarodnom pravu.

Šešelj je u odgovoru obrazložio kako se pritvor nameće kada postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela za koje se tereti – što on ne može učiniti, kao i kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << postoji opasnost od bijega – što također ne može učiniti jer nema pasoš.

Potvrdio je kako mu je po povratku u Srbiju izdana osobna karta, ali i odluka po kojoj ju ne može koristiti za prelazak u druge države, gdje je to inače dozvoljeno i bez pasoša.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće (drugostupanjsko) je nakon odbijanja Raspravnog vijeća (prvostupanjskog) da vrati po zahtjevu tužiteljstva Šešelja u Den Haag, naložilo ukidanje privremene slobode i zakazivanje sudske sjednice gdje bi se dogovorile sa srbijanskim i nizozemskim vlastima - mjere mogućeg novog puštanja.

Naime zbog izjava Šešelja – da se neće vratiti u pritvor dobrovoljno kada to zatraži Haški sud, žalbeni suci su odlučili ukinuti privremenu slobodu, budući da je doborovoljni povratak optuženika jedan od glavnih uvjeta puštanja na privremeno.

No to se još nije dogodilo pa je tužiteljstvo zatražilo izdavanje dodatnog naloga Žalbenog vijeća koji bi ubrza povratak optuženog Šešelja u pritvor.

Šešelj je u odgovoru za dodatnim nalogom ponovio kako je pušten bez ikakvih obveza nakon 12 godina provedenih u pritvoru, tvrdeći da nije u svojim javnim istupima utjecao na svjedoke i žrtve govoreći o „lažnim svjedocima optužbe i pobjedi nad Haškim sudom“.

Šešelj trenutno u Beogradu čeka prvostupanjsku presudu za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (1991-1993).

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.