DSS: Odbaciti zahtev haškog tribunala za izručenje Šešelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2015, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Odbaciti zahtev haškog tribunala za izručenje Šešelja

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da je Vlada Srbije "dužna" da odlučno odbije zahtev za izručenje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja "teško kompromitovanom" Haškom sudu.

"Posle 12 godina skandaloznog utamničenja bez presude, teško oboleli Vojislav Šešelj pušten je na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga. Razlozi koji stoje iza odluke žalbenog veća haškog suda kojom se šest meseci kasnije zahteva njegovo vraćanje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hag sve su drugo samo ne humanitarni", ocenjuje DSS.

Ta stranka ističe da je isticanje haškog suda da zdravstveno stanje Vojislava Šešelja ne može da bude razlog neizručenja "duboko neljudski".

DSS podseća da je pre dva meseca takvu odluku žalbenog veća premijer Aleksandar Vučić okarakterisao kao "nemoralnu", a predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s haškim tribunalom Rasim Ljajić je ocenio da "predstavlja kombinaciju pravne brljotine i političkog cirkusa".

"Iz tih njihovih ocena proističe jasna obaveza Vlade Srbije da haškom sudu odgovori da ne pristaje da učestvuje u njegovim prljavim političkim igrama, koje su surovo nehumane, a sa pravom i pravdom nemaju nikakve veze", ističe DSS.

U Ministarstvo pravde Srbije stigao je u ponedeljak, 25. maja dopis žalbenog veća Haškog tribunala o povratku lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Kako nezvanično saznaje agencija Beta, u dopisu se navodi da bi Šešelj trebalo da se vrati danas ili u "najkraćem periodu posle toga".

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, radi lečenja.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj,   Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DSS: Vlada dužna da odbije izručenje

Izvor: B92, 26.Maj.2015

Vlada Srbije je dužna da odlučno odbije zahtev za izručenje lidera SRS-a Vojislava Šešelja "teško kompromitovanom" Haškom sudu, saopštio je DSS..."Posle 12 godina skandaloznog utamničenja bez presude, teško oboleli Vojislav Šešelj pušten je na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.