Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj jedan je od osnivača Srpske radikalne stranke, rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu.
Za tri godine uspeo je da završi prava i diplomira u Sarajevu, a postao je i najmlađi doktor nauka u SFRJ sa 25 godina.
1989. godine sa Vukom Draškovićem osniva političku stranku pod imenom Srpska narodna obnova, a naredne godine je osnovao Srpski četnički pokret koji je zabranjen. 1991. godine sa Tomislavom Nikolićem osniva u Kragujevcu Srpsku radikalnu stranku, čiji je prvi i jedini predsednik.

1993. godine dolazi do sukoba između Šešelja i Slobodana Miloševića gde se raspisuju izbori na kojima radikali beleže neuspeh. Na predsedničkim izborima 1997. godine Vojislav pobeđuje kandidata Sps Zorana Lilića sa 50,61 posto glasova, ali Republička izborna komisija poništava izbore zbog slabe izlaznosti, na ponovljenim izborima Sps kandiduje Milana Milutinovića koji pobeđuje Šešelja u drugom krugu.
Vojislav postaje potpredsednik Vlade republike Srbije 24. marta 1998. godine dok je na čelu vlade bio Mirko Marjanović. Posle nato bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma članovi Vlade iz Srs podnose ostavke zbog protivljenja potpisivanja sporazuma. Šešelj je najkontroverznija ličnost novije srpske istorije, glasan u skupštini, debate je znao da nastavlja i kad se kamere isključe.
Zbog ispada i loših stavova Haški sud ga je optužio za ratno huškanje, a na teret mu je stavljena i organizacija paravojnih formacija. Šešelj se sam predao 2003. godine Tribunalu. Tri godine je čekao da sud počne da mu sudi, i branio se sam u procesu koji je dugo trajao.

Dok je bio u pritvoru pisao je knjige o svetskim političkim liderima, iza sebe ima desetine napisanih knjiga. Šešelj se bavio politikom tokom svih 12 godina u pritvoru, za to vreme stranka se razjedinila i osnovala svoju Sns što saradnicima nije oprostio.
Vojislav se u pritvoru nalazio od 24. februara 2003. do novembra 2014. godine gde mu se sudilo po optužbi za nehumana dela i istrebljenje civila na teritorijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iako je Srs zvanično bila opoziciona često je podržavao Sps partiju Slobodana Miloševića. Septembra 1993. godine je došlo do sukoba između Vojislava i Slobodana kada se raspisuju izbori za skupštinu Srbije gde su imali veći neuspeh. Na redovnim saveznim i lokalnim 1996. godine radikali beleže uspeh i Šešelj tada biva izabran za predsednika Opštine Zemun. Nakon što je Milošević izabran za predsednika SR Jugoslavije 1997. godine raspisani su izbori za predsednika Srbije.

Posle ponovljenih izbora Milan Milutinović kandidat Miloševića pobeđuje Šešelja. Marta 1998. godine nakon parlamentarnih izbora Šešeljevi radikali formiraju koalicionu vladu Srbije sa socijalistima i partijom Miloševićeve supruge Mirjane Marković Jugoslovenskom levicom. Razlog ulaska u vladu pravdali su tadašnjom situacijom na Kosovu i Metohiji. Juna 1999. godine posle Nato bombardovanja zemlje, Šešelj i njegovi ministri podnose ostavke u vladi Srbije. Međutim ubrzo ih povlače zbog nacionalnih interesa. Vrlo brzo radikali dobijaju ministarska mesta i u vladi SR Jugoslavije.

Na vanrednim izborima za predsednika SRJ septembra 2000. godine, kandidat Srs Tomislav Nikolić osvojio je mali broj glasova. 23. decembra iste godine na vanrednim izborima radikali doživljavaju poraz, i osvajaju 23 mandata. Septembra 2002. godine u vreme vlasti Zorana Đinđića Šešelj je na izborima za predsednika Srbije popravio rejting svoje stranke. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Šešelja januara 2003. godine.

Dobrovoljno se predao februara a suđenje je počelo 2007. godine koje se odugovlačilo i trajalo mnogo više nego što je trebalo. Prema optužnici Šešelj je kao politička ličnost propagirao ujedinjenje svih srpskih zemalja, u jednu državu, gde je učestvovao u regrutovanju, formiranju, i snadbevanju srpskih dobrovoljaca nazivani su četnici i šešeljevci. Objavio je veliki broj pamfleta i knjiga, stručnih i političkih tekstova. U novembru 2014. godine tribunal u Hagu je doneo odluku da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog pušta na slobodu privremenu Vojislava na lečenje. Nakon povratka iz Haga Šešelj je u više navrata uzdrmao političku scenu i javnost. Tužilaštvo Haškog tribunala zahteva da se vrati u pritvor, što on odbija.

Posle 13. godina vratio se u skupštinu Srbije gde je na izborima lista Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka osvojila 37.674 glasa i deset mandata. U braku je sa suprugom Jadrankom, ima četiri sina Nikolu, Aleksandra, Mihaila i Vladimira, nedavno je postao deda, dobio je unuka Vojislava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Bombardan za Vučićev stan

Bombardan za Vučićev stan

Svoje prvo istorijsko NE dvadesetosmogodišnji radikal Aleksandar Vučić izrekao je nekoliko meseci uoči početka bombardovanja. Tada je dr Vojislav Šešelj u dramatičnom trenutku za Srbiju, kada su se ale, vrane, Bler,...

Izvor: Danas, 24.Mar.2024, 09:00

Detaljnije >>

Šešelj: Čim pobedim Haški tribunal stiže nova knjiga

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je danas u Novom Sadu rekao da su najtraženiji naslovi...

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Mar.2024, 14:49

Detaljnije >>

Šešelj: Čim pobedim Haški tribunal stiže nova knjiga

Šešelj: Čim pobedim Haški tribunal stiže nova knjiga

NOVI SAD - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je danas u Novom Sadu rekao da su najtraženiji naslovi na Novosadskom sajmu knjiga o njegovom progonu u Haškom tribunalu zbog čega tih knjiga više nema....

Izvor: Beta Video, 22.Mar.2024

Detaljnije >>

Šešelj čestitao Putinu pobedu na izborima

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj čestitao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu pobedu na izborima i ocenio da je ruski narod glasao za svetlu budućnost. "Srpska radikalna stranka i ja lično želimo da Vam iskreno i od srca...

Izvor: Danas, 18.Mar.2024, 10:51

Detaljnije >>

„Molim se Bogu, dragi predsedniče“: Šešelj čestitao Putinu pobedu na izborima

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj čestitao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu pobedu na izborima i ocenio da je ruski narod glasao za svetlu budućnost.

Izvor: Danas, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

VRATIĆEMO SVE ŠTO NAM JE SILOM OTETO! Šešelj novom izjavom podigao Srbe NA NOGE (VIDEO)

"VRATIĆEMO SVE ŠTO NAM JE SILOM OTETO!" Šešelj novom izjavom podigao Srbe NA NOGE (VIDEO)

Snažna poruka lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Međunarodno javno pravo ne postoji od upliva zapadnih sila u rasturanje Jugoslavije, kazao je predsednik SRS dr Vojislav Šešelj. Međunarodno javno pravo je ukinuto, konstatuje lider radikala i dodaje da se vraćamo na realističku teoriju međunarodnih odnosa. - Sazrevaju nove međunarodne okolnosti u kojima ćemo sve vratiti što smo izgubili pod američkim pritiskom, sve ono što...

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 19:52

Detaljnije >>

Šešelj: SRS i SPS partneri naprednjaka, očekujemo i Zavetnike, Milica je elokventna ali bez iskustva

Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je jutros da su ta stranka i SPS, tradicionalni partneri SNS, kao i da očekuje da to bude i stranka Zavetnici.

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2024, 14:18

Detaljnije >>