Zapad voli Rusiju samo kad je slaba

Izvor: Danas, 21.Apr.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad voli Rusiju samo kad je slaba

Moskva - Stiče se utisak da Zapad voli Rusiju samo kada je slaba i kada joj treba slati humanitarnu pomoć, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarni film "Predsednik" posvećen 15. godišnjici početka njegovog prvog mandata na mestu šefa države.

"Stičem ponekad utisak da oni nas vole kada nam treba slati humanitarnu pomoć. Tada je sve u redu, tada nam šalju krompira", rekao je Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u intervjuu Vladimiru Solovjovu, autoru filma koji će biti emitovan 26. aprila, preneo je juče Sputnjik. "U svetu su rešili da Rusija prestaje da postoji u sadašnjem obliku. Pitanje je samo bilo kada će se to desiti i koje će biti posledice", naveo je ruski predsednik.

Putin je terorističke akte u Beslanu i pozorištu na Dubrovki nazvao najtežim trenucima rada od kada je na čelu države. "Bilo je jasno koliko je velika odgovornost. Odlučio sam da drugog izbora nema i da treba ići do kraja", rekao je ruski predsednik govoreći o događajima iz 2004. u školi u Severnoj Osetiji kada je poginulo 335 osoba od kojih 186 đaka-talaca i u moskovskom pozorištu 2002, kada je po zvaničnim podacima poginulo 130 talaca.

Putin je u intervjuu rekao da komunicira sa stanovništvom ne zato što mu trebaju alternativni izvori informacija, već zato što se oseća delom naroda. "Ne treba to da tražim, ja to sve imam. Čak i ne znam zbog čega. Teško mi je da kažem, razumete. Jednostavno, osećam se delom naše zemlje, delom naroda", rekao je Putin, koji redovno održava "Direktnu liniju" i odgovara na pitanja građana, a sa njima komunicira često i prilikom posete regionima.

Mađarskoj, Grčkoj i Kipru uskoro će biti dozvoljeno da izvoze voće i povrće na rusko tržište, javlja Rosiskaja gazeta, a prenosi Sputnjik.

Vodeće zdravstvene službe Rusije sprovode reviziju dobavljača u sve tri evropske zemlje, kao i u Indiji, izjavio je direktor "Roseljhoznadzora" (Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor).

"Oko 20 kompanija iz Grčke i Mađarske će dobiti potvrde. U Indiji manje - četiri ili pet. Kipar je zahtevao odlaganje iz tehničkih razloga i zbog toga revizije će početi 27. aprila kad će sedam ili osam kompanija biti provereno".

Sjedinjene Države, EU i ostale zapadne zemlje nametnule su nekoliko vrsta sankcija Moskvi tokom prošle i ove godine. Rusija je odgovorila sankcijama na uvoz hrane, uključujući mlečne proizvode, meso, voće i povrće iz EU, Kanade, Australije i Norveške, podseća Sputnjik.

Grčki premijer Aleksis Cipras sastao se u aprilu sa Vladimirom Putinom u Moskvi i razgovarali su o razmeni poljoprivrednih proizvoda. Rusija je sprečila oko devet milijardi dolara vredan izvoz voća, povrća, živine, mesa, ribe i mlečnih proizvoda iz EU i drugih zemalja u avgustu prošle godine.

S. D.

af

Vežbe vojski Ukrajine i SAD

Javoriv - Američki i ukrajinski vojnici su juče zvanično počeli zajedničke vežbe, čiji je cilj "jačanje ukrajinske odbrane od proruskih separatista na istoku zemlje". Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je u vojnoj bazi u Lavovu, na zapadu zemlje, ocenio da je oružanim snagama potrebna kompletna obnova, kako bi se oduprle međunarodnim pretnjama. Vežbe su izazvale nezadovoljstvo Rusije, koja ih je okarakterisala kao mogući uzrok destabilizacije situacije. U vežbama učestvuje 300 američkih padobranaca i 900 ukrajinskih vojnika, javlja AP.

FoNet

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.