Viktor Zolotov novi jaki čovek Rusije

Izvor: Danas, 08.Apr.2016, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viktor Zolotov novi jaki čovek Rusije

Moskva - Jedna je ruska kolumnistkinja napisala da se nešto očito događa. Šta tačno, oko toga se ni slučajno ne slažu komentatori bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i oni prema njemu kritični. Tek ruski predsednik je u utorak iznenada (?) doneo ukaz kojim je izvršio, po opštoj oceni, najveću reformu ruskih bezbednosnih službi poslednjih decenija.

Dvesta godina posle ruskog cara Aleksandra I >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << obnovio je nacionalnu gardu odnosno unutrašnje vojske policije, osnovao Federalnu službu vojske Nacionalna garda, kako joj je zvaničan naziv. Nacionalna garda je potčinjena lično predsedniku Rusije. Na njeno čelo je postavio Viktora Zolotova (62), bivšeg šefa svoga obezbeđenja, bivšeg zamenika šefa Federalne službe zaštite, dosadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova i komandanta unutrašnjih vojski MUP-a i dao mu rang ministra, a Nacionalnu gardu izjednačio u statusu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane i Federalnom službom bezbednosti. Zolotov, koji ima relativno lepu imovinsku kartu, automatski je postao član 14-članog Saveta bezbednosti Rusije, koji je modernija verzija Politbiroa iz komunističkih vremena, ali sa istom moći.

S obzirom na status i nadležnosti koje je Nacionalna garda dobila, ruska opozicija bliska Zapadu zaključila je da će Nacionalna garda biti lična straža Putina, a njena glavna uloga da zaštiti njegovu vlast u zemlji čija ekonomija lako može izroditi socijalne nemire, dok su komentatori skloni ruskom predsedniku upozorili da su njegovi protivnici i sa Zapada dosad tako često grešili u prognozama njegovih poteza zato što Zapad Putinovu ambiciju potcenjuje - on igra na duge staze, nije njemu cilj da ojača svoju nego pre svega poziciju Rusije i da izgradi njene institucije! Nacionalna garda je unutrašnja straža Rusije, a ne lična straža Putina, tvrde ruski komentatori koji odobravaju potez predsednika. I dodaju da se njeno formiranje priprema već pet godina!

Mada Putinova nova reforma ima i drugih kritičara, posebnu pažnju je izazvao komentar opozicionog političara Genadija Gudkova verovatno zato što je on od 1982. do 1992. godine bio saradnik KGB te se može smatrati poznavaocem stvari iznutra. Gudkov je za Komersant izjavio da formiranje Nacionalne garde potčinjene lično predsedniku pokazuje da se vlast sprema za buduće potrese neizbežne u uslovima krize. Pri tome, smatra Gudkov, protestovati neće beli okovratnici koji traže više slobode nego "obični ljudi, koji najbolje ne poznaju ruske zakone da bi ih sprovodili i poštovali", a policija bi se mogla pokazati nespremnom jer "policajci deluju vodeći ipak računa o Ustavu i daleko da je svaki od njih spreman da postane žandarm", a Nacionalna garda će biti sila koja će ispuniti svaki nalog predsednika, na svakoj tački Rusije. Mišljenje Gudkova otprilike deli i politikolog Stanislav Belkovski, koga citira gazeta.ru, ali je njegova izjava zanimljiva zbog toga što on smatra da je Nacionalna garda RF stvorena po ugledu na ličnu gardu vođe Čečenije Ramzana Kadirova (39).

Na početku pomenuta kolumnistkinja Irina Alksnis tvrdi da je Rusija već godinama u procesu transformacije, da se sada nalazi u najkritičnijoj fazi tog procesa. "Ispred nas je još mnogo teških i komplikovanih etapa, ali 2016. godina (a možda i delić 2017) je poslednja šansa da se Rusiji podmetne noga i da joj se (da nam se) zavrne šija. Ako se to ne uradi narednih meseci - finito! Obnovljena ruska lokomotiva završiće osnovne etape svoje modernizacije i dobiće ubrzanje i u doglednoj budućnosti je nikakvi partneri-protivnici više neće moći zaustaviti". I tu je značajna uloga Nacionalne garde?

Inače, Nacionalna garda broji oko 400.000 ljudi i ima veoma široke nadležnosti. Pored borbe protiv terorizma, ekstremizma i organizovanog kriminala, obavljanja unosne vaninstitucionalne zaštite objekata i lica, dodata joj je i nadležnost za ukupni promet oružja, ali i briga za privatne firme za obezbeđenje koje u Rusiji zapošljavaju tri miliona ljudi. Ukinuta je Federalna služba za borbu protiv narkotika i Federalna migraciona služba i priključene Nacionalnoj gardi. Poznavaoci smatraju da se ovako koncipirane nadležnosti Nacionalne garde delom poklapaju sa nadležnostima Federalne službe bezbednosti i da će tu tek biti sukobljavanja, ali da će se nadležnosti Nacionalne garde u narednom periodu samo širiti već pomenuti Gudkov i ne sumnja. Ta bezbednosna struktura trenutno nema operativno-obaveštajne nadležnosti, ali dobiće ih već tokom prvih meseci rada, veruje on.

Kao vajmarska Nemačka

Bivši ruski ministar policije Anatolij Kulikov odobrava formiranje Nacionalne garde, a nedoumice oko njenih ingerencija u sektoru privatnih firmi za obezbeđenje razrešava podsećanjem na praksu Nemačke posle Prvog svetskog rata: "Posle Prvog svetskog rata Versajskim ugovorom je Nemačkoj dozvoljeno da ima vojsku ne brojniju od 100.000 i tad su praktično svi oficiri otišli u takozvani mali biznis... Gotovo svi oficiri odreda, oficiri četa odlazili su u te strukture. Nemci su shvatili da treba sačuvati oficirski sastav. Tako i naše privatne firme za obezbeđenje imaju veoma visok stepen gotovosti."

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.