U toku je usavršavanje strateških nuklearnih snaga Rusije

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku je usavršavanje strateških nuklearnih snaga Rusije

05.09.2014. -

Rusija nastavlja usavršavanje nuklearnog potencijala radi osiguranja svoje bezbednosti. Ovo je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio na omladinskom forumu Seliger-2014.

Do kraja godine raketne vojske strateške namene (RVSN) snabdeće tri puka raketnim kompleksom Jars. Jars je najnoviji međukontinentalni raketni sistem, koji je stvoren već u 21. veku na bazi dobro poznatog Topolja-M. Raketa pogađa ciljeve na udaljenosti od 12.000 kilometara, u stanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je da startuje kroz oblak od nuklearne eksplozije, može da savlada sve postojeće i perspektivne sisteme protivraketne odbrane (PRO).

U SAD su stvorena dva stretška rejona PRO – na Aljasci i u Kaliforniji. Rusija ima jedan, u blizini Moskve. SAD planiraju stvaranje takozvanog trećeg pozicionog rejona sistema PRO u Evropi. U tom cilju je planirano lociranje elemenata američke PRO u Rumuniji i Poljskoj. Međutim, ovaj sistem protivraketne odbrane, čije se granice postavljaju u Evropi ne može ozbiljno da utiče na efikasnost borbene primene raketne vojske strateške namene, ističe direktor Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev:

- Uzrok se sastoji u tome da baza PRO koja se trenutno postavlja na teritoriji Rumunije predstavlja kopnenu varijantu sistema Idžis s protivraketama SM-3. Domet pogađanja uz pomoć ovakvih raketa je ograničen udaljenošću od 1.000 kilometara. Stoga je teško zamisliti situaciju u kojoj je moguće obaranje startnih međukontinenatlnih balističkih raketa Ruske Federacije u slučaju angažovanja baze u Rumuniji.

Za bazu koja je planirana u Poljskoj predviđa se isporuka savršenijih protivraketa, ali rad na njima trenutno nije završen. Zato dve baze u ovim zemljama neće predstavljati značajnu pretnju po Rusiju. Veću opasnost mogu predstavljati morski nosači, snabdeveni protivraketnom SM-3. Radi se o razaračima i krstaricama koji mogu da uđu u Crno more, kao i u severna mora, uključujući Barencovo more, ističe Vladimir Jevsejev:

- Oni potencijalno mogu posedovati mogućnost obaranja startnih balističkih raketa podmornica RF. Imamo u vidu da takva opasnost postoji i da je aktivnost podmornica zemalja NATO, pre svega SAD, u severnim morima pojačana. Rusija je primorana da se tome suprotstavi. Između ostalog, jačanjem sistema protivpodmorničke odbrane.

Proces usavršavanja RVSN se praktično neprekidno odvija. Ova vojska namerava da 2014. godine izvrši državna ispitivanja i da završi rad na stvaranju perspektivnog automatizovanog sistema za borbeno upravljanje pete generacije. Ovo će omogućiti da već od 2016. godine počne spajanje karika u novom sistemu perspektivnih raketnih kompleksa strateške namene. Prilikom stvaranja najnovijeg sistema koristi se samo ruska elektronsko-komponentska baza.

Oleg Nehaj,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.