Šta donosi ruska vojna doktrina?

Izvor: B92, 26.Dec.2014, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donosi ruska vojna doktrina?

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je vojnu doktrinu prema kojoj najveću bezbednosnu pretnju po Rusiju predstavlja jačanje NATO blizu njenih granica.

U dokumentu koji je danas objavio Kremlj zadržane su odredbe iz prethodne vojne doktrine iz 2010. prema kojima Rusija može upotrebiti nuklearno oružje ako neko protiv nje ili njenih saveznika upotrebi nuklearno oružje ili drugo oružje za masovno uništenje, kao i u slučaju agresije konvencionalnim oružjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja "preti samoj egzistenciji" ruske države.

U novoj dokrtini se prvi put navodi da Rusija može iskoristiti oružje s preciznim navođenjem "kao deo strateških mera za odvraćanje", mada se ne izonse uslovi upotrebe.

Ruska televizija RT navodi da je suština novog dokumenta preuzeta iz prethodne verizje vojne doktrine i da "ruska vojska ostaje odbrambeno oruđe kojem će zemlja pribeći samo kao za poslednjim sredstvom".

Prema novoj doktrini, Rusija smatra pretnjom širenje i vojno jačanje NATO, kao i to što Alijansa preuzima na sebe "globalnu funkciju kršenjem međunarodnog prava".

Nova odredba je i to, kako navodi RT, što se kao jedan od vojnih ciljeva Rusije smatra zaštita nacionalnih interesa u arktičkom regionu.

U tom dokumentu se kao pretnja navodi i destabilizacija zemalja s kojima se graniči Rusija ili njenih saveznika.

Na unutrašnjem polju Rusija se suočava s pretnjama "delovanja usmerenog na nasilnu promenu ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcionisanja vladinih tela, ključnih civilnih i vojnih postrojenja i informacione infrastrukture Rusije", prenosi RT.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je Ukaz o vojnoj doktrini Rusije, saopštio je Kremlj, navodeći da je tim dokumentom precizirana postojeća doktrina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nova vojna doktrina Rusije: NATO najveća pretnja

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2014

Ruski predsednik Vlaimir Putin potpisao je danas novu vojnu doktrinu zemlje prema kojoj najveću bezbednosnu pretnju po Rusiju predstavlja jačanje NATO blizu njenih granica...U dokumentu koji je danas objavio Kremlj zadržane su odredbe iz prethodne vojne doktrine iz 2010. prema kojima Rusija može...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.