Reagovaćemo ako se NATO približi

Izvor: B92, 22.Jul.2014, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Reagovaćemo ako se NATO približi"

Moskva -- Rusija će adekvatno reagovati na približavanje vojne infrastrukture NATO-a granicama Rusije, izjavio je Vladimir Putin.

Ruski predsednik je na sednici Saveta za bezbednost Rusije u Moskvi rekao da snage NATO-a "demonstrativno jačaju na teritoriji istočnoevropskih zemalja".

"Šta se dešava? Faktički formacija snaga NATO-a na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istočnoevropskih zemalja demonstrativno jača, izme]u ostalog, u vodama Crnog i Baltičkog mora", rekao je Putin a prenosi Itar-Tas.

"Često nam govore da je sistem protivraketne odbrane odbrambeni. Uopšte nije, to je ofanzivni sistem, deo ofanzivnog odbrambenog sistema SAD, iznetog na periferiju", kazao je Putin.

"Šta god govorile naše strane kolege, dobro vidimo šta se u stvarnosti dešava (...) Rastu razmere i intenzitet operativne i borbene pripreme (...) Neophodno je u potpunosti i na vreme realizovati sve planirane mere za jačanje odbrambene bezbednosti zemlje, uključujući Krim i Sevastopolj, gde faktički moramo ponovo da gradimo vojnu infrastrukturu", rekao je Putin.

Ruski predsednik je, pritom, rekao da Rusiji i njenoj teritorijalnoj celovitosti trenutno ne preti ništa.

"Nikakve vojne pretnje, pretnje suverenitetu, teritorijalnoj celovitosti zemlje, danas nema", rekao je on i dodao da je za to garancija "strateška ravnoteža snaga u svetu".

Prema njegovim rečima, Rusija "strogo poštuje norme me]unarodnog prava, svoje obaveze prema partnerima".

"Rusija ne ulazi ni u kakve alijanse, i u tom je u znatnom stepenu zalog našeg suvereniteta", podvukao je Putin.

Predsednik Rusije je izrazio očekivanje da će i druge zemlje i savezi uvažavati nacionalne interese Rusije, a da će se sporna pitanja rešavati "isključivo diplomatskim putem, pregovorima" i da se niko neće mešati u unutrašnja pitanja Rusije.

"Zapad da pritisne Kijev"

Vladimir Putin kaže i da bi Zapad trebalo da zahteva od Kijeva da poštuje prekid vatre za vreme istrage o malezijskom avionu koji se srušio na istoku Ukrajine.

Ruski predsednik veruje da je neophodno da se utiče na Kijev kako bi poštovao prekid vatre, koji bi trebalo da traje za vreme istrage o avionu na letu MH17 koji se srušio na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je juče da se obustavi vojna operacija u prečniku od 40 kilometara od mesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine.

"Dao sam naređenje: odmah, u radijusu od 40 kilometara oko mesta nesreće, ukrajinske trupe ne smeju izvoditi operacije i ne smeju otvarati vatru", rekao je Porošenko, a prenela agencija Interfaks.

Međutim, uprkos naređenju o obustavi vojne operacije u blizini mesta nesreće, nastavljena je akcija Kijeva na istoku Ukrajine. Pet civila je poginulo, a 16 je ranjeno tokom protekla 24 sata u sukobima u Lugansku, u jugoistočnoj Ukrajini. Granatirana su četiri dela grada. Viš od 20.000 objekata iz tri distrikta ostalo je bez struje, a više od 7.000 objekata je bez vode i gasa.

Putin je, takođe, rekao da su ukrajinske trupe napale jedinice samoodbrane blizu Donjecka skoro u isto vreme kada su proruski aktivisti predavali crne kutije MH17 međunarodnim ekspertima.

"Tenkovi su se probili do železničke stanice", rekao je Putin na sednici Saveta za bezbednost Rusije u utorak. "To je granatirano. Međunarodni stručnjaci nisu mogli ni da pogledaju kroz prozore", dodao je on.

Ruski predsednik je rekao da će Moskva učiniti sve što može da se olakša istraga, a to uključuje, kako kaže, i pokušaj Rusije da utiče na antivladine snage u istočnoj Ukrajini.

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u Donjeckoj oblasti, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, među kojima 192 Holanđanina i 10 Britanaca. Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su ispalili raketu zemlja-vazduh kojom je, kako se pretpostavlja, u četvrtak uveče oboren avion.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.