Putinovi specijalci hvataju vođe IS?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinovi specijalci hvataju vođe IS?

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je u Siriju pripadnike elitne vojne jedinice Specnaz, koja je pod kontrolom vojne obaveštajne službe, da pronađu i eliminišu džihadiste Islamske države (IS), piše danas britanska štampa.

Specijalne jedinice imaju zadatak da nemilosrdno love i ubijaju borce IS i očekuje se da će imati ulogu u iskorenjavanju terorističkih uporišta koji su meta ruskih bombardera. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Oni su izuzetno agresivni i najbolje obučeni. Oni su tamo da raščiste posle vazdušnih udara, pozovu vazdušne udare, sprovode izuzetno tajne misije protiv pobunjenika i na kraju ih zbrišu", rekao je neimenovani vojni izvor za britanski "Miror".

Potez Moskve dolazi pošto se pojavila vest da Putin planira da uputi 150.000 vojnika u Siriju da zbriše IS " jednom za svagda".

"Oni neće biti podređeni nikome, kao Britanci ili američke specijalne snaga. Oni su tamo iz jednog razloga, da zbrišu bilo koga ko ugrožava (sirijskog predsednika) Asada. Bilo kojim sredstvima. I čineći to, oni će konsolidovati poziciju Rusije na Sredozemlju i Bliskom istoku", naveo je isti izvor za britanske medije.

Arapski mediji pišu da je Putin naredio snagama Specnaz u Siriji da što pre krenu u potragu za visokorangiranim komandantima IS, a među njima za kalifom Abu Bakr Al-Baghdadijem, za kojeg se pretpostavlja da se skriva u gradu Raki.

Kako se navodi, Putin je tražio da mu ih dovedu "žive ili mrtve".

Ukoliko budu dovedeni živi - sudiće im se pred ruskim sudovima, a ukoliko oni, posebno Al-Baghdadi, poginu u akciji, Putin traži telo kao dokaz, da se ne bi dogodio slučaj kao sa Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvek ostala zagonetka.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov najavio je da će ruske vazduhoplovne snage sada ići pravo na glavno uporište IS grad Raku, ističući da je to njihov prioritet u Siriji.

Konašenkov je napomenuo da nisu isključeni ni desanti na taj grad, radi likvidacije terorista.

U međuvremenu je sirijska državna televizija objavila snimke ruskih bombardera kako, osim Rake i Del Al-Zora, gađaju položaje IS u Palmiri i istočnim delovima provincije Alepa, gde je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih iz područja bivšeg Sovjetskog saveza.

I dok ruski vojni avioni nastavljaju žestoke vazdušne udare, sirijska vojska, potpomognuta borcima Hezbolaha, pokrenula je kopnenu ofenzivu na gradove Talbise i Rastan u provinciji Homs i nastavila napredovanje prema drevnom gradu Palmiri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin u Siriju šalje elitne specijalne snage?

Izvor: Blic, 07.Okt.2015

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je odlučio da pošalje elitnu rusku vojsku Spetsnaz u Siriju, piše nekoliko britasnkih medija. Kremlj još nije zvanično potvrdio ove tvrdnje...Pripadnici elitnih odreda Spetsnaza prošli su neke od najmukotrpnijih treninga i testiranja i ubrajaju se u najnemilosrdnije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.