Putin stvara novu agenciju za manjine

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin stvara novu agenciju za manjine

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je danas dekret o stvaranju nove vladine agencije koja će se baviti etničkim pitanjima. Predložena agencija "će sprovoditi mere u smeru učvršćivanja jedinstva ruskog naroda", kaže se u dekretu.

Ona će takođe preduzimati "preventivne mere" protiv rasne i verske diskriminacije i osujetiti pokušaje podsticanja na nasilje.

To telo će dalje regulisati saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Moskve sa Kozacima, čiji su preci korišćeni za širenje i jačanje granica carske Rusije.

Moderni Kozaci su angažovani u policijskim patrolama, posebno na jugu Rusije i najveći su oslonac Kremlja u promovisanju pravoslavlja, preneo je AFP.

U Rusiji žive desetine etničkih grupa, među njima mnoge autohtone grupe na Dalekom severu i u regionu Kavkaza.

Putin je danas, posle sastanka s premijerom Dmitrijem Medvedevom rekao da pitanje nacionalnosti zaslužuje da bude postavljeno na viši nivo.

"Rusija je višenacionalna zemlja, imamo više od 100 etničkih grupa", dodao je tom prilikom ruski predsednik.

Putin je ranije izražavao zabrinutost i za prava onih koji govore ruskim jezikom u drugim zemljama, posebno u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.