Putin rekao njet za fijat iz Kragujevca

Izvor: Blic, 10.Jul.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin rekao "njet" za "fijat" iz Kragujevca

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne pristaje da Srbija bez carine u Rusiju izvozi “fijat”, nekoliko namirnica, a nastoje da izbegnu da za rudnu rentu daju više od tri odsto iako je kod njih 12 odsto. Rusi neće sir, šećer, cigarete, vino, povećanje rudne rente

Iako se odnosi Srbije i Rusije češće posmatraju kroz prizmu političkih interesa, suštinski odnos Srbije i Rusije u poslednje dve godine poprilično je izmenjen. Otkako je potpisan Briselski sporazum, uticaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rusije u kosovskom problemu je manje značajan. Težište odnosa između Moskve i Beograda se sve jasnije ogleda u ekonomiji. Izvor „Blica“ iz diplomatskih krugova to objašnjava jednostavno: “Moskva ima svoja potraživanja i moguća neslaganja nisu politička, već isključivo ekonomske prirode”.

Posle okončane dvodnevne posete Rusiji, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je postigao dosta i da je rešeno više pitanja, ali je odbio da navede u čemu se Beograd i Moskva ne slažu.

Ekonomski odnosi

mnogo bolji

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da je poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi pokazala da su odnosi dve zemlje na višem nivou nego što su bili do sada i da ugled Srbije koji ima sa novom vladom i premijerom pomažu da i ekonomski odnosi budu mnogo bolji.

- Nama je ekonomija od suštinskog značaja, mi bez ekonomije, razvoja i novih projekata ne možemo da idemo napred, ne možemo da zapošljavamo ljude. Sasvim sigurno najznačajniji projekat za nas koji nam daje energetsku bezbednost u trenutku kada bude realizovan je „Južni tok“ - rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Međutim, kako “Blic” saznaje, ruski zvaničnici ne pristaju da se „fijat“ uvozi bescarinski i ovaj svoj stav su jasno i izneli i nisu hteli da revidiraju ni u poslednje dve godine.

- Stav zvaničnika u Moskvi je da Rusija puno ulaže u svoju automobilsku industriju i za njih bi bilo loše da omoguće bescarinski uvoz. Ovaj stav je takav bio od početka i malo je moguće da se promeni i suštinski - kaže izvor “Blica”.

Premijer Srbije Vučić rekao je da neće biti lako da se sporazum o slobodnoj trgovini proširi i na sir. Prema saznanjima “Blica”, Rusi ne pristaju na nekoliko namirnica - sir, šećer, cigarete i vino. Izvor „Blica“ kaže da su to za Moskvu osetljivi proizvodi i nije samo razlog zaštita domaće proizvodnje.

- Bitan razlog je što bi svaka izmena bescarinskog režima podrazumevala da se traži pristanak članica Evroazijske unije, u ovom slučaju Kazahstana i Belorusije, da pristanu na to. Od 1. januara bi na promenu bescarinskog režima trebalo da pristanu i buduće članice takozvanog evroazijskog saveza - kaže izvor “Blica”.

Nesaglasje između Moskve i Beograda je i oko rudne rente. Premijer Vučić je najavio formiranje radne grupe oko ovog problema.

Vučić pokazao put spoljne politike

Profesor fakulteta političkih nauka Predrag Simić komentarišući posetu Moskvi kaže za „Blic“ da je premijer Vučić sa poslednje tri posete inostranstvu pokazao put spoljne politike koju želi da vodi.

- To su Berlin, Pariz, Moskva. Ova treća poseta imala bi negativnije reakcije da nije bilo pre toga Berlina i Pariza. Nadam se da poseta Moskvi neće izazvati reakcije kod onih država koje smatraju da se Srbija mnogo približila Rusiji i na taj način uticati na početak pregovora sa EU - kaže Simić. Kako dodaje, premijer se očito dugo spremao za ovu posetu jer je i sam priznao da je godinu i po dana učio ruski.

- Prosečna rudna renta u Rusiji je 12 odsto. Rusi se za izbegavanje povećanja plaćanja rudne rente pozivaju na ugovor potpisan oko NIS-a i oni ne pristaju na veći procenat. Srpska strana pokušava da izdejstvuje da to nije osnov. Ostaje da se vidi šta će se uraditi oko radnih grupa koje su najavljene - kaže “Blicov” sagovornik, strani diplomata.

Srbija i Rusija moraju da pronađu način i za regulisanje dugova, među kojima prednjači dug „Srbijagasa“ sa 265 miliona evra i „Petrohemije“ oko 220 miliona evra. Beograd treba da ih vrati, a Moskva eventualno pristane na prelamanje dugova. Prema saznanjima “Blica”, kada je reč o dugovanjima u igri je za poravnanje EPS. Međutim, zbog monopola koji Rusi imaju u Srbiji nad energetikom, sve su manje šanse da to tako i bude.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.