Putin produžio popust Ukrajini za gas

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin produžio popust Ukrajini za gas

Ruski predsednik Vladimir Putin složio se sa zahtevom da se Ukrajini produži popust za gas do kraja juna.
Ranije danas, šef "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je ta kompanija zatražila od Vlade da se Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << produži tromesečni popust za gas, prenosi Raša tudej.

Kijev trenutno duguje skoro dve i po milijarde dolara za već isporučeni gas uključujući i penale.
U prvom kvartalu 2015, Ukrajina je dužna da plati 329 dolara za hiljadu kubika ruskog gasa. Takozvani "zimski paket", koji uključuje 100 dolara popusta na svakih hiljadu kubika, ističe danas.
Na okruglom stolu koji je organizovala agencija Tas, povodom 15 godina od prvog izbora Putina za predsednika Rusije, njegov portparol Dmitrij Peskov rekao je da se Putin nikada ne plaši da preuzme odgovornost i nastoji da ne propusti ukazanu priliku.
"Takva vrsta odgovornosti je nešto čega se Putin ne plaši da preduzme", rekao je Peskov i dodao da je Putin svestan da snosi veliku odgovornost za situaciju u svojoj zemlji, a narod mu veruje i u vreme kriza je sve jedinstveniji, prenosi Tanjug.
"Narod polaže nade u Putina i spreman je da zajedno s njim radi na prevladavanju situacije", rekao je Peskov.
Prema njegovim rečima, postoje pokušaji da se Putin demonizuje.
"Ukoliko neki vođa naše zemlje nastoji da promoviše interese naše zemlje, što se više zalaže za prava Rusije na međunarodnoj sceni, sve više se pokušava njegova demonizacija", podsetio je Peskov na reči koje je svojevremeno izgovorio sam Putin.

Peskov je istakao da su posle perioda od 15 godina, koliko je Putin na vlasti, pojedini svetski lideri navikli na činjenicu da Moskva čvrsto brani svoje nacionalne interese.
"U poslednjih 15 godina, stvorena je generacija mladih koji ne pamte nazadovanje Sovjetskog Saveza 70-ih i 80-ih godina, užase 90-ih godina, i oni su sada generacija Vladimira Putina. Većina tih ljudi sebe nalazi u Rusiji, oni znaju šta treba da rade, oni su spremni da rade i oni se konsoliduju oko Putina. To statistički podaci pokazuju", istakao je Peskov.

"S druge strane, pojavila se grupa svetskih lidera koji ne znaju za Rusiju bez Putina i koji su počeli da razumevaju da Rusija čvrsto brani svoje interese", rekao je portparol ruskog predsednika.
Peskov smatra značajnim da se sveobuhvatno prostudira i diskutuje o Putinovih 15 godina na čelu vlasti.
"Tema je jednostavna, ali izgleda izuzetno značajna – 15 godina otkako je Putin izabran za predsednika. Datum je previše značajan da bi prošao bez diskusija, jer bez razumevanja toga šta je Putin ostvario, a šta nije, i toga šta se desilo Rusiji i svetu u tom periodu, izuzetno je značajno da s poverenjem gledamo u budućnost", rekao je Peskov.

FOM: Putinova popularnost uvek iznad 50 odsto
Na okruglom stolu govorio je i Aleksandar Oslon, direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja FOM, koji je rekao da je popularnost Vladimira Putina otkako je prvi put preuzeo kormilo države, uvek bila viša od 50 odsto, a najveća nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom.
Oslon je rekao da su rezultati dobijeni na osnovu nedeljnih anketa tokom proteklih 15 godina, a ispitanici su odgovarali na pitanje za koga bi glasali na predsedničkim izborima u slučaju da se održavaju u nedelju.
Rejting popularnosti Putina u izbornoj kampanji 2000. godine bio je 47 odsto, a 22. marta ove godine, Putin je dobio glasove 75 odsto Rusa.
Prema FOM-u, Putinova popularnost je bila na vrhuncu nakon prihvatanja Krima u sastav Rusije 2014. godine. U trenutku kada je odluka o tome doneta, Putinova popularnost je iznosila 50 odsto. U narednih 12 meseci, od ulaska Krima u Rusiju, Putinova popularnost je stalno rasla i 22. marta dostigla 75 odsto.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.