Putin potpisao, Krim postaje ruski

Izvor: Studio B, 21.Mar.2014, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin potpisao, Krim postaje ruski

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u Kremlju dokument kojim se ukrajinsko poluostrvo Krim i grad Sevastopolj pripajaju Ruskoj Federaciji.

Ranije danas, Ukrajina je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU.

Pre Putinovog konačnog potpisa, Sporazum o pripajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Krima i Sevastopolja odobrio je gornji dom ruskog parlamenta, što je ranije učinio i donji dom parlamenta.

Preduslov za pripajanje Krima Rusiji bio je referendum, koji je na tom poluostrvu, s pretežno ruskim stanovništvom, održan u nedelju 16. marta, a na kome je skoro 97 odsto stanovništva glasalo za pripajanje.

Ukrajina i Zapad odbacili su referendum kao nelegitiman, a SAD i EU su uveli sankcije Rusiji, podsetio je AP. Putin je, s druge strane, rekao da bi Rusija trebalo da se uzdrži od odzmazde nakon što su joj uvedene sankcije.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine, kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin-potpisao-Krim-postaje-ruski

Izvor: medio.rs, 21.Mar.2014

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u Kremlju dokument kojim se ukrajinsko poluostrvo Krim i grad Sevastopolj pripajaju Ruskoj Federaciji.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.