Putin odlikovao vojne jedinice titulama iz Drugog svetskog rata

Izvor: Blic, 29.Mar.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin odlikovao vojne jedinice titulama iz Drugog svetskog rata

Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je nekoliko vojnih jedinica počasnim titulama koja su se dodeljivala za herojska dela u Drugom svetskom ratu, što su neki analitičari ocenili kao prećutno priznavanje mešanja ruske vojske u ukrajinsku krizu.

Iz Kremlja je saopšteno da odlikovanja "nisu ni u kakvoj vezi sa događajima u Ukrajini", izvestili su ruski mediji.

Putin je u sredu dodelio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počasnu titulu "Garde" dvema padobranskim brigadama i Puku za komunikacije za herojstvo iskazano u "oružanoj borbi" kao i za dostignuća u miru, navodi se u predsedničkom dekretu.

Analitičari smatraju da je takva formulacija neobična pošto Rusija zvanično nije uključena ni u jedan oružani sukob.

Titula "Garde" dodeljivala se za vreme staljinističkog režima sovjetskim vojnicima koji su pokazili izuzetnu hrabrost u borbi.

Odlikovanja su usledila u jeku kritika Zapada da se ruski padobranci bore rame uz rame sa proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odbacio je bilo kakvu vezu između odlikovanja i tekuće krize u Ukrajini.

"Mi znamo da ruske oružane snage, regularne jedinice, nisu imale i nemaju nikakvog učešća u tim događajima", naveo je Peskov.

Dok Moskva priznaje da neki od njenih građana bore kao dobrovoljci u Ukrajini, u više navrata je demantovala tvrdnje da njeni vojnici deluju na ukrajinskoj teritoriji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.