Putin o NATO: Rusiju niko ne čuje, moraćemo da reagujemo

Izvor: B92, 28.Maj.2016, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin o NATO: Rusiju niko ne čuje, moraćemo da reagujemo

Atina -- Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sistema protivraketne odbrane NATO u Rumuniji negativno odražava na odnose Moskve sa Zapadom.

On je istakao da Rusiju niko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena da reaguje.

On je u petak u Atini posle sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da je sada učinjen još jedan korak i podsetio da Rusija od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dvehiljaditih uporno ponavlja, kao mantru, jednu te istu stvar: „Bićemo prinuđeni nekako na to da odreagujemo“.

Putin je, međutim, precizirao da Rusija povodom razmeštanja sistema PRO u Evropi neće činiti ništa dok ne vidi rakete na susednim teritorijama.

„Nas niko ne čuje. Niko s nama neće da pregovara. Osim uopštenih fraza, ne čujemo ništa. A uopštene fraze svode se na to da to nije usmereno na Rusiju, da ne preti bezbednosti Rusije. Podsetiću da je prvobitno reč bila o tome da je potrebno preduprediti opasnost od Irana, reč je bila o iranskom nuklearnom programu. Gde je sada iranski nuklearni program? Nema ga“, rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je, govoreći o odnosima sa Turskom, istakao da Rusija želi da obnovi odnose s tom zemljom bez obzira na incident s ruskim bombarderom Su-24.

Prema njegovim rečima, Rusija je u kontaktu s Turskom posredstvom raznih kanala, a Moskva čeka konkretne poteze turske strane, kojih za sada, kako je rekao, nema.

Kada je reč o zapadnim sankcijama Rusiji, Putin je istakao da kada Zapad bude sazreo da ukine ograničenja, Moskva će učiniti identičan korak.

Ruski predsednik je rekao i da Kurdi u Siriji nisu problem Rusije

"Rusija se ne bavi rešavanjem problema Kurda u Siriji, to je stvar vlada zemalja u kojima Kurdi žive. Ne bavimo se time. To uopšte nije naša stvar. To je stvar kurdskog naroda, stvar vlada onih zemalja u kojima Kurdi žive“, rekao je Putin novinarima u Atini.

„U Siriji se bavimo borbom protiv terorističkih organizacija i očuvanjem legitimne strukture vlasti, s tim da tamo ništa ne bude uništeno i da na teritoriji Sirije ne vidimo ponavljanje libijskih događaja ili nešto još gore - somalijskih događaja. To ne želimo da dozvolimo“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija, SAD, Evropa, kao i niz zemalja među kojima i Turska, moraju da prevladaju nesuglasice radi pobede nad terorizmom.

„I Rusija, i zemlje regiona, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Iran, i SAD i, naravno, Evropa - svi zajedno moramo to da učinimo. Ali mocćićemo to da učinimo tek onda kada shvatimo da terorizam preti svima nama i kada uspemo da prevladamo protivrečnosti koje nas dele. To ćemo nekada obavezno morati da učinimo“, rekao je ruski lider.

Grčki premijer Cipras je istakao da dijalog njegove zemlje s Rusijom može da podigne na suštinski novi nivo odnose Ruske Federacije s Evropskom unijom i NATO.

"Smatramo, kako se navodi i u zajedničkoj deklaraciji, da podizanje našeg dijaloga na suštinski drugačiji nivo može da utiče u teškom periodu, kada je reč o unapređivanju odnosa Evropske unije i Rusije i NATO i Rusije, kao i kada je reč o učvršćivanju evropske arhitekture bezbednosti u okviru OEBS-a", rekao je Cirpas.

Prema Ciprasovim rečima, arhitektura bezbednosti u Evropi ne može da bude izgrađena bez učešća Rusije kao glavnog igrača.

„Nemoguće je imati arhitekturu bezbednosti u Evropi bez Rusije u svojstvu činioca te arhitekture. Takvi su naši principi", rekao je Cipras.

On je istakao i da je s Putinom razgovarao o situaciji u Ukrajini i da su strane istakle da podržavaju ispunjavanje odredbi Minskog sporazuma.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.