Putin nagovestio odlazak s vlasti

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2015, 06:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin nagovestio odlazak s vlasti

Ruski predsednik Vladimir Putin je nagovestio da bi neka druga ličnost mogla da zauzme njegovu poziciju 2018. godine, što bi značilo da on možda nema nameru da traži na izborima novi mandat. Nema sumnje da bi Putin na izborima za tri godine pobedio, te da bi na vlasti mogao po dugovečnosti da nadmaši i Leonida Brežnjeva, ali ruski predsednik razmišlja i o penziji.

Prihvatajući poziv za učešće na Međunarodnom takmičenju svetskih veština čiji bi domaćin >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << trebalo da bude ruski grad Kazanj, on je otvorio mogućnost da ne bude u Kremlju 2019. kada se takmičenje održava.

- Događaj o kojem diskutujemo zakazan je za 2019. godinu, a predsednički izbori se održavaju godinu dana ranije. Uveren sam da ko god da bude na čelu ruske države biće zadovoljan da uzme učešće u događaju u Kazanju - izjavio je Putin.

Predsednika Rusije su u mnogo navrata pitali za planove posle 2018. godine kada mu ističe treći predsednički mandat, ali je on po pravilu izbegavao jasan odgovor. Poslednji put je to bilo na konferenciji za novinare u decembru prošle godine i tada je rekao da je "suviše rano da pravi takve planove".

- Državnik mora da radi za svoju zemlju, a njegovi rezultati su presudni za odluku o izlasku na izbore. Moje je da radim u interesu ruskog naroda, a videćemo kakvo će biti raspoloženje građana 2018. godine - rekao je tada ruski predsednik novinarima.

Nedavno je Levada Centar sproveo opsežno istraživanje javnog mnjenja građana Rusije. Putin stoji odlično. Podržava ga 85 odsto građana, a svega 14 odsto je izuzetno nezadovoljno njime na čelu zemlje. Oko 80 odsto građana nema sumnju da bi trebalo da glasa za Putina.

Međutim, ruska politička scena je prilično nepredvidiva. Suviše faktora bi moglo da opredeli Pitina da se kandiduje ili odstupi za tri godine. Nepoznanica je kako će se završiti ukrajinska kriza, u kojoj meri će međunarodne sankcije oslabiti privredu Rusije i slično.

Zasad Putin nema pravog rivala. Opozicija je slaba i razjedinjena, a dobrim delom ona i nije opozicija, već više kremljovska šminka višepartijskog sistema. U tom smislu on nema dostojnog političkog protivnika. Stoga, veruje se da ako bi opozicija i iznikla, on bi se pojavila unutar kremljovskih struja, baš kao što je i Putina lično rukom birao Boris Jeljcin kada je 1999. godine odlučio da odstupi pre isteka mandata.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.