Putin je praktično OSVOJIO ARKTIK

Izvor: Blic, 24.Apr.2017, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin je praktično OSVOJIO ARKTIK

Rusiji uskoro neće biti potrebni partneri na Arktiku - kompanija "Rosnjeft" počela je da radi na bušotini "Centralno-Oljginska jedan", a to je istinski trijumf ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenjuje "Fajnenšel tajms".

Ta bušotina je trenutno najseverniji naftni izvor, a Rusi su se do njega probili bez pomoći svojih američkih partnera.

List prati rusko "osvajanje Arktika" i navodi da, ako se zapadne kompanije zainteresovane za saradnju sa Rusijom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za izvlačenje profita iz posla sa naftom odmah ne uključe, uskoro neće ni biti potrebni Rusima.

Bušotina "Centralno-Oljginska jedan" bliža je severnom polu od bilo kog naselja (do prvog ima 3.600 kilometara).

Oprema se na ovo mesto može doneti samo dva puta godišnje, i to kada se otapa led.

Tu će, na Laptevskom moru, Rusija primeniti tehnologiju horizontalnog bušenja, koja omogućava dostizanje 15.000 metara dubine.

Stručnjaci navode da se pod ledom nalazi 9,5 miliona tona nafte. Rezerve se procenjuju na 20 triliona dolara, pa bi zapadni partneri mogli ostati bez ičega.

- Pre tri godine, EU i SAD uvele su sankcije Rusiji i zabranile isporuku i prodaju Rusiji naprednih tehnologija za izradu bušotina. Tada je ceo svet mislio da Kremlj može da odustane od eksploatacije arktičkih nalazišta - podseća "Fajnenšel tajms".

Zapad je hteo da izvrši pritisak na Moskvu preko velikih energetskih kompanija i da natera Putina da promeni svoju spoljnu politiku.

Međutim, bušotina "Centralno-Oljginska jedan" pokazuje da su Rusi našli izlaz iz poteškoća i započeli projekat, a spoljna politika Putina se, pri tome, nimalo nije promenila, navodi list.

- Postavlja se pitanje: hoće li u bliskoj budućnosti Putinu biti potrebni zapadni pomoćnici? I ko će, na kraju krajeva, imati više koristi od zapadnih sankcija uvedenih 2014. godine - ističe "Fajnenšel tajms", a prenosi Ruska reč.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Putin je sam "osvojio" bušotinu na Artiku

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2017

Rusiji uskoro neće biti potrebni partneri na Arktiku - kompanija "Rosnjeft" počela je da radi na bušotini "Centralno-Oljginska jedan", a to je istinski trijumf ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenjuje "Fajnenšel tajms"...Ta bušotina je trenutno najseverniji naftni izvor, a Rusi su se do njega...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.