Putin: Zapad nije prestao da gradi zidove

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2014, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Zapad nije prestao da gradi zidove

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Zapad da se 'ponaša kao imperija' i da posle pada Berlinskog zida nije prestao da 'gradi zidove'.

"Zapadni partneri su odlučili da su oni imeperija, a ostali vazali, koje treba pritiskati" rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Na pitanje novinara zar mu se ne čini da se sada zida novi zid između Rusije i Zapada i do čega to može da dovede, Putin je kazao da se Zapad posle pada Berlinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zida "nije zustavio".

Prema njegovim rečima, posle pada zida, dogodila su se dva talasa širenja NATO.

"A sistem PRO (protivraketni štit) pored naših granica? Zar to nije zid? Niko se nije zaustavio. U tome je i najveći problem današnjih međunarodnih odnosa, naši partneri se nisu zaustavili već su odlučili da su pobednici", rekao je Putin.

"U tome je problem, nisu se zaustavili u izgradnji zidova, bez obzira na naše pokušaje da radimo zajedno bez ikakvih linija podele i u Evropi, i u svetu u celini", dodao je ruski predsednik.

Putin je odrečno odgovrio na pitanje da li su sankcije protiv Rusije "cena za Krim", dodavši da je to cena koju Rusija plaća zbog želje da se "očuva kao nacija i civilizacija, kao država".

Na pitanje ukrajinskog novinara koliko je kao predsednik države i vrhovni glavnokomandujući poslao oružja i vojske u Ukrajinu, i šta će reći porodicama poginulih oficira, Putin je kazao da u Ukrajini ratuju "dobrovoljci, a ne plaćenici".

Govoreći o ratnim zarobljenicima koji se nalaze u ruskim zatvorima, Putin je rekao da se protiv njih vodi istraga zbog učešća "u terorističkim napadima".

Rekao je da se zalaže za političko rešenje na istoku Ukrajine i da je Rusija spremna da bude posrednik.

Na pitanje kako vidi budućnost istoka Ukrajine, Putin je rekao da tamošnji građani na osnovu međunarodnog prava treba sami da izaberu svoju sudbinu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.