Putin: Vrhunac privredne krize je dostignut

Izvor: Blic, 13.Okt.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Vrhunac privredne krize je dostignut

Privreda se prilagodila novim uslovima, vrh krize je već dostignut, ukazao je danas je ruski predsednik Vladimir Putin istupajući na investicionom forumu "Rusija zove!".

- Naravno, mi smo se suočili s pojavom krize. Neki stručnjaci smatraju, a ja se slažem s njima da je vrhunac krize već dostignut i da se privreda u celini prilagodila ili se sa sigurnušću prilagođava promenjenim uslovima ekonomskog života - kazao je predsednik.

On je dodao da to govori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o prvim znacima stabilizacije bez obzira na to što se u nekim oblastima privrede uočava pad, što nije slučaj za poljoprivredom.

- Vlada i Centralna banka pokazale su doslednost i sposobnost da postignu rezultate u krizi. Uprskos svim teškoćama i izazovima sa kojima se suočila ruska privreda, naš upravljački tim pokazao je visok stepen odgovornosti, doslednosti i sposobnosti da postignu rezultate. Mislim da je to takođe dobar preduslov da se pokaže da je Rusija dobro mesto da za zajednički radi sa stranim investitorima - kazao je Putin.

On je ocenio da se uvođenje plivajućeg deviznog kursa pokazalo kao dobro i pravovremeno rešenje za privredu zemlje. U narednim godinama ruska ekonomija će, kako smatra, prevazići recesiju i počeće pozitivna dinamika.

Rusija će stremiti ka inflaciji optimalnoj za razvoj privrede u rasponu od dva do četiri odsto, ali je teško reći za koje vreme će moći da se dostigne taj nivo, naglasio je Putin i podsetio da će prema prognozama Centralne banke inflacija 2017. godine biti četiri odsto.

Odliv kapitala je, prema rečima Putina, zaustavljen, a priliv kapitala u trećem tromesečju 2015. godine, govori o tome da tržište veoma osetljivo reaguje na dešavanje u privredi.

Rusija, kako je kazao, veoma ceni uravnotežen i mudar pristup nemačkog biznisa u Rusiji, koji ne "šara" sa jedne na drugu stranu u zavisnosti od političke situacije, nego se trudi da deluje pragmatično, imajući u vidu svoje interese i interese partnera.

Predsednik je podsetio da je Nemačka jedan od najvećih trgovinsko-ekonomskih partnera Rusije, i to ne samo po obimu trgovinske razmene, nego i po dubini ulaska nemačkog biznisa u rusku ekonomije.

Šef ruske države je objasnio da nemački biznis ne ulazi samo u oblasti koje donose brzu zaradu, nego i u mašinogradnju, poljoprivredu, farmaciju, ključne oblasti kojima se Rusije sada bavi i namerava da to čini i ubuduće.

Predsednik Rusije je takođe izrazio uverenje da projekat gasovoda Severni tok 2 nije usmeren na to da bilo kome uskrati mogućnosti tranzita.

- I zato bih zamolio da sve te političke spekulacije ostavimo po strani - rekao je Putin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Putin: Vrhunac privredne krize je dostignut

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2015

Privreda se prilagodila novim uslovima, vrh krize je već dostignut, ukazao je danas je ruski predsednik Vladimir Putin istupajući na investicionom forumu "Rusija zove!"..."Naravno, mi smo se suočili s pojavom krize. Neki stručnjaci smatraju, a ja se slažem s njima da je vrhunac krize već dostignut...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.