Putin: Svetu preti igra bez pravila

Izvor: RTS, 24.Okt.2014, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Svetu preti igra bez pravila

Međunarodna zajednica se nalazi na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju "pravila igre" i postoji pretnja "igre bez pravila", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD. On je optužio Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svetu.

Sistem globalne bezbednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je on u stanju da sačuva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svet od potresa, upozorio je Vladimir Putin.

"Proglasivši se pobednicima u Hladnom ratu, SAD su samouvereno shvatile da za (rekonstrukcijom međunarodnih odnosa) jednostavno nema potrebe. Umesto uspostavljanja novog balansa snaga, koji je neophodan uslov za poredak i stabilnost, naprotiv, preduzeti su koraci koji su oštro produbili dizbalans", rekao je Putin.

"Možda mi nemamo dovoljno osnova da brinemo, sporimo se i postavljamo neugodna pitanja, možda je izuzetnost SAD, način na koji one ostvaruju svoje liderstvo, zaista blagodet? A njihovo opšte mešanje u sva pitanja u svetu donosi mir, spokoj i dobrobit? Progres i procvat demokratije? I potrebno je, kako se kaže, opustiti se i biti zadovoljan? Ne, to apsolutno nije tako", naveo je Putin.

Ruski predsednik je, govoreći na međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj" u Sočiju, rekao da "jednostrani diktat i nametanje sopstvenih šablona donosi upravo suprotan rezultat".

"Umesto rešavanja konflikata – njihovu eskalaciju, umesto suverenih i stabilnih država – rastući prostor haosa, umesto demokratije – podrška sasvim sumnjivog sveta, od otvorenih neonacista do islamskih radikala", rekao je Putin, a prenosi Tas.

Predsednik Rusije je SAD, na koje se "svalilo svetsko liderstvo", uporedio sa "novobogatašima" na koje se "sručilo ogromno bogatstvo", a oni "prave gluposti".

"Pod pritiskom pravnog nihilizma, korak po korak odstupalo je međunarodno pravo.

Objektivnost i pravednost žrtvovani su političkoj svrsishodnosti", rekao je Putin i dodao da je "pritom, totalna kontrola nad globalnim medijima omogućavala da se po potrebi belo prikazuje kao crno, a crno kao belo".

Prema njegovim rečima, za SAD faktički legitimitet drugih zemalja zavisi od njihove lojalnosti Vašingtonu.

"Sam pojam 'nacionalnog suvereniteta' za većinu država postao je relativna veličina, u suštini predložena je formula – što je snažnija lojalnost jednom centru moći u svetu, tim je veći legitimitet ovog ili onog vladajućeg režima", naglasio je predsednik Rusije.

Ističući da se Hladni rat nije završio zaključivanjem "mira" i jasnim i transparentnim dogovorom o novim pravilima i standardima, Putin je rekao da SAD – "samoproglašeni lider" – suočene sa neefikasnošću jednopolarnog sveta, pokušavaju da obnove "kvazibipolaran sistem", tražeći "lik neprijatelja".

Pritom, nevažno je ko će u američkoj propagandi zauzeti mesto "centra zla" umesto SSSR-a, kao glavnog oponenta – Iran, Kina ili Rusija.

"Sada ponovo vidimo pokušaje da se usitni svet, uspostave linije podele, skupe koalicije po principu ko je 'protiv' a ne 'za' (...) i osvoji pravo na liderstvo i, ako hoćete, pravo na diktat", istakao je Putin.

Putin smatra da se SAD, navodi Tas, vodeći borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, bore protiv rezultata sopstvene politike.

"Rasipaju moć na uklanjanje rizika koje sami stvaraju, plaćaju za to sve veću cenu", rekao je Putin, kritikujući zemlje Zapada što nastavljaju arbitrarno da podržavaju islamske ekstremiste radi dostizanja njihovih ciljeva.

"Uzgred, ne prestajem da se čudim tome kako naši partneri uvek iznova prave iste greške. Svojevremeno su sponzorisali islamske ekstremističke pokrete radi borbe protiv Sovjetskog Saveza, koji su se kalili u Avganistanu. Od njih su potekli i talibani i Al-kaida", kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad "ako nije podržavao, zatvarao je oči" na upade međunarodnih terorista u Rusiju i zemlje srednjeazijskog regiona.

"Mi to nismo zaboravili", rekao je Putin.

Protiveći se politički motivisanim sankcijama Rusiji kao pogrešnim i ističući da je Rusija "samodovoljna" zemlja i da će one izazvati suprotan efekat, ruski predsednik je istakao da svetu u ovom trenutku treba "novi globalni konsenzus odgovornih snaga".

"Ako ima volje, možemo obnoviti efikasnost sistema međunarodnih i regionalnih institucija", rekao je Putin, dodajući da ne treba kretati "od nule", jer su posle Drugog svetskog rata institucije dovoljno univerzalne i mogu biti modernizovane.

Putin je objasnio da je ima u vidu i modernizaciju rada UN, čija je uloga nezamenjiva i OEBS, koji je za 40 godina pokazao da može biti dobar mehanizam za osiguranje bezbeednosti i saradnje u evroatlanskom prostoru.

Pritom, je dodao da međunarodni odnosi treba da se grade na osnovu međunarodnog prava, u čijem temelju treba da budu i moralni principi kao što su pravda, ravnopravnost i istina, i kao najvažnije, uvažavanje partnera i njihovog interesa.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.